Krediti, birački spiskovi, seks u Švedskoj

Autor:

U Mondo brifingu pročitajte odabrane priče iz jutrošnjih novina i iz svjetskih medija.

Krediti, birački spiskovi, seks u Švedskoj Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Drva na kredit

Građani RS su od banaka pozajmili oko 2,8 milijardi KM kredita: tek petina tog novca namijenjena za stambene potrebe, a dvije milijarde za tekuću potrošnju.

Dvije milijarde KM građani su po zvaničnim podacima potrošili za kupovinu robe široke potrošnje, dizali su nenamjenske kredite koji su im poslužili za odlazak na ljetovanja i zimovanja, registraciju automobila, kupovinu ogrjeva, spemanje djece od glave do pete za školu, kumovanja na svadbama, te za slične izdašnije godišnje troškove.

U tu cifru ulaze i prekoračenja po računima i dizanje novca po kreditinim karticama.

Slagali MMF?

Vlasti u BiH nisu u potpunosti ispoštovale obaveze iz dopunskog pisma namjere koje su sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) potpisali Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, Senad Softić, guverner Centralne banke, Fadil Novalić, predsjedik Vlade FBiH, Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, pišu "Nezavisne novine".

Naime, u paragrafu 6 dopunskog pisma navedeno je da se vlasti u BiH uzdržavaju od povećanja plata u javnom sektoru, uz napomenu da se ne povećavaju osnovice za plate, kao ni platni koeficijenti.

Osim toga, u dopunskom pismu su se obavezali da će se konsultovati sa osobljem MMF-a, i to "na vlastitu inicijativu", kako su napisali u paragrafu 2, u slučaju bilo kakvih promjena politika. Činjenica da je sastanak Odbora direktora MMF-a planiran za danas naprasno otkazan u petak jasno govori da se vlasti BiH nisu konsultovale prilikom odluka o povećanju davanja za boračke kategorije i povećanja plata u javnom sektoru.

U paragrafu 26 ponovili su da neće donositi nikakve odluke bez konsultacija s osobljem MMF-a, te da neće biti nikakvih revizija usvojenih ekonomskih politika. Kao dokaz da će ispoštovati sve što je dogovoreno, u paragrafu 5 su istakli da će voditi fiskalnu politiku u skladu s usvojenim budžetima u 2018. godini.

Tada je pojašnjeno da će održati fiskalnu disciplinu, a smanjivati jvnu potrošnju i novac usmjeravati u investicije.

"Kao što smo predvidjeli u budžetima za 2018, vlade će smanjiti izdvajanja za plate i dovesti ih u sklad sa bruto domaćim proizvodom tako što ćemo nastaviti sa zamrzavanjem plata i smanjenjem javnog zapošljavanja", napisali su oni.

Uz to su još i predložili kvartalne kontrole kako se ove mjere sprovode.

"Kako bismo suzbili troškove plata u javnom sektoru na održiv način, razvijamo javni registar svih zaposlenih uz pomoć Svjetske banke", stoji u paragrafu 16.

Iz izvještaja koji je MMF napisao prilikom odobravanja isplate druge tranše početkom godine, oni su istakli da plate treba smanjivati, a ne povećavati.

"Plate u BiH su u apsolutnim iznosima male i tek su nešto više od očekivanih s obzirom na produktivnost. Na visinu prosječne plate utiču visoke plate u javnom sektoru, mada bi ograničenje plata po osnovu tekućeg programa sa MMF-om trebalo dovesti do smanjenja plata u javnom sektoru u srednjoročnom periodu, gdje će se kao efekat u određenoj mjeri vidjeti i smanjenja plata u privatnom sektoru. Istovremeno, produktivnost rada je prilično niska prema regionalnim standardima", naveo je MMF.

Vlasti u BiH se opravdavaju time što povećanje beneficija za boračke kategorije i povećanje plata u javnom sektoru neće ići iz potrošnje.

Čak 40.000 više birača nego na prošlim izborima

Broj glasača u BiH na predstojećim opštim izborima 2018. je povećan za oko 40.000 u odnosu na lokalne izbore 2016. godine, potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, dok stručnjaci i analitičari smatraju da su birački spiskovi inače neuređeni.

"Broj birača u BiH upisanih u centralni birački spisak za opšte izbore 2018. godine, sa stanjem na dan 7. maja 2018. godine je 3.381.963", saopštili su u CIK-u i dodali da je ovaj broj za oko 40.000 veći nego na lokalnim izborima 2016.

Stevo Pašalić, profesor demografije, istakao je da je ključni problem neuređenost biračkih spiskova.

"Biračko tijelo vam je broj od 80 odsto od ukupnog broja stanovnika, što znači da je objektivno broj birača, punoljetnih građana u BiH, oko 2.800.000, što znači da mi na spisku imamo pola miliona birača više", istakao je Pašalić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, taj broj stanovnika BiH nema, te je riječ o svim licima koja su nekad izvadila ličnu kartu u BiH, a sada žive u inostranstvu, a, kako kaže, ima i onih koji su mrtvi, a nalaze se na biračkom spisku.

"Neuređenost biračkih spiskova je paradoks, tako da imamo broj birača i stanovnika gotovo izjednačen, a nekad i više birača nego stanovnika. Ovo nam govori da se kod nas na biračkom spisku nalaze svi oni koji su ikad izvadili ličnu kartu ovdje, a žive odavde do Amerike", ističe Pašalić.

Tanja Topić, politički analitičar, kazala je da ima i onih građana BiH koji će prvi put glasati, ali da generalno postoji problem s biračkim spiskovima.

"Uvjerena sam da mi na biračkim spiskovima još imamo veliki broj umrlih, a smatram i da birački spiskovi nisu prečišćeni i nisu vjerodostojni", kazala je Topićeva.

Kraj prevarama na tržištu nekretnina?

Kako bi stavila tačku na prevare prilikom kupovine stanova, Gradska uprava do kraja godine planira da uspostavi registar investitora putem kojeg će stanovnici moći dobiti sve informacije o onima koji prodaju nekretnine.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević kazao je da će ova usluga biti dio novine u okviru jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

"U toku je izmjena dijela Zakona o građenju koji će omogućiti da to sprovedemo. Nadam se da će uskoro biti gotov nacrt izmjene zakona i da će ta izmjena biti usvojena do kraja oktobra u republičkom parlamentu. To će nam omogućiti da do kraja godine uspostavimo registar investitora. U njemu će biti informacije o tome da li je za projekat izdata građevinska dozvola, da li parcela na kojoj investitor gradi objekat ima riješene imovinsko-pravne odnose i slično", naveo je Stanarević, piše Glas Srpske.

Kazao je da će građani moći da predaju zahtjev za izdavanje ovih informacija i da će odjeljenje potencijalnim kupcima omogućiti uvid u potpuni istorijat investitora.

"Cilj je da spriječimo to da građani budu prevareni prilikom kupovine stana, a takvih je slučajeva u prošlosti bilo, i to ne malo", rekao je Stanarević.

Naveo je da zbog neodgovornih investitora u gradu ima 26 zgrada bez svih potrebnih dozvola.

Lebron u Lejkersima!

Dosadašnja zvezda Klivlenda Lebron Džejms dogovorio je četvorogodišnju saradnju sa Los Anđeles Lejkersima, javio je ESPN.

Novim ugovorom, Lebron će zaraditi 154 miliona dolara. On je viđen u Los Anđelesu tokom vikenda, kako bi drugi put doneo toliko očekivanu odluku o tome gdje će nastaviti da juri titulu osvajača NBA lige, poslije neispunjenih očekivanja u matičnim Klivlend Kavalirsima tokom protekle dvije sezone, prenosi B92. Lejkersi planiraju da dovedu još jednu zvijezdu, a pretpostavlja se da bi to mogao da bude Kavaj Lenard.

Lebronu će se u Los Anđelesu pridružiti i Lens Stivenson iz Indijane s kojim je imao, najblaže rečeno, zanimljive duele tokom proteklih sezona.

Švedska: Novi zakon o ''pravilnom seksu''

U Švedskoj je stupio na snagu zakon koji omogućuje da se seks bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra - silovanjem, što podrazumijeva krivično gonjenje.

Ranije je u Švedskoj osoba mogla biti krivično gonjena za silovanje samo ako je za to postojao dokaz ili prijetnje nasiljem. Prema novom zakonu, seksualna aktivnost kojoj nije prethodila izgovorena saglasnost ili druga jasna demonstracija saglasnosti partnera, mogla bi se smatrati silovanjem.

Tagovi:

Ostale vijesti