Bora Čorba, Skender Kulenović i Joko Ono

Autor:

Pročitajte Mondo brifing za srijedu, 4. jula...

Bora Čorba, Skender Kulenović i Joko Ono Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Bustovanje pjesama na kafanski način

Legendarni Bora Čorba u intervjuu za "Nezavisne novine" ispričao je kako su izgledala kafanska druženja njega i njegovih pjesničkih uzora, poput Brane Petrovića i Aleksandra Sekulića. "Brana Petrović je bio kafanski tip do te mjere da ga majka nije prepoznavala kad se vrati kući. Sa njima sam svojevremeno, kada sam bio pjesnik početnik, sjedio u 'Šumatovcu' i čitao im svoje pjesme. Na početku su im bile solidne, ali poslije svake ture koju sam platio kritike su bivale sve bolje i bolje..."

Joko Ono okuplja Srpkinje

U okviru predstojećeg 57. "Oktobarskog salona", najveće regionalne izložbe savremene umjetnosti, svoj rad predstaviće i svjetska umjetnica Joko Ono, koja je pozvala žene iz Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu dio njenog projekta "Buđenje". "Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpjeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču", poručila je Joko Ono. Instalacija "Buđenje" prikuplja svjedočenja (tekstove koji opisuje iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe, prenose "Nezavisne novine".

Konferencija drvoprerađivača na Manjači

U Razvojno-edukativnom centru na Manjači organizovana je dvodnevna 10. stručna konferencija drvoprerade, šumarstva, ekologije i enterijera "Ljudi, drvo, najmeštaj". Konferencija je okupila 200 učesnika, predstavnike malih, srednjih i velikih preduzeća, agencija, ministarstva, komore i organizacije iz drvne industrije i šumarstva, profesore, inženjere i druge koji se bave preradom drveta, šumarstvom, ekologijom, enterijerima, kao i industrije nemještaja.

Kilogram vrganja 13 KM

Veliki broj kišnih dana i vlaga u bukovim šumama u podnožju Majevice tokom juna i u ovim prvim julskim danima donijeli su izobilje gljiva za berače i sladokusce. Već danima na bijeljinskoj Zelenoj pijaci prodaju se vrganj, lisičarka i mliječnica. Vrganj i lisičarka dostižu cijenu od 13 KM za kilogram, a to je dvostruko viša cijena u odnosu na ranije godine, piše "Dnevni Avaz".

Pobjedu Vatrenih "platila" bista Skendera Kulenovića

Prije dvije večeri u centru Sarajeva, poslije prijenosa utakmice Danska - Hrvatska, srušena je bista poznatog pisca Skendera Kulenovića. Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sarajevo saopšteno je da je rušenje biste Skendera Kulenovića, poslije prijenosa utakmice Danska - Hrvatska na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, kao čin slavljenja pobjednika, groteskna slika naše stvarnosti i perverzni izraz dominantnog oblikovanja i življenja posuđenih identiteta tzv. "običnog čovjeka", naspram svog vlastitog, i narodnog i državnog, prenosi portal Klix.ba.

Tagovi:

Ostale vijesti