• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borče, srećan ti rođendan!

Autor mondo.ba

"Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac?".

 Borče, srećan ti rođendan! Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Na današnji dan, 1926. godine održana je osnivačka skupština Radničkog sportskog kluba Borac, a za prvog predsjednika izabran je Rudi Hiter.

Grupa mladih trgovačkih pomoćnika, koja je svoje slobodno vrijeme uglavnom provodila u tada poznatoj gostionici Putnik, željela je svoj sportski kolektiv. Na tom mjestu održavani su dogovori o osnivanju Borca kojima je prisustvovao i Veselin Masleša, rekavši na jednom od sastanaka i ovu rečenicu:

"Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac?".

Prvi pehar je osvojen 1928. godine na sletskom takmičenju u Sarajevu, a do prvog značajnijeg uspjeha stigao je na 35. godišnjicu od osnivanja kluba, kada su crveno-plavi po prvi put postali članovi elitnog ranga jugoslovenskog fudbala, u kojoj je najbolji rezultat ostvario u sezoni 1990-91, osvojivši četvrto mjesto.

Borac je 1974. godine u finalu Kupa Jugoslavije poražen od Hajduka, ali 14 godina kasnije tadašnja generacija je prigrlila trofej Kupa maršala Tita savladavši u finalu Crvenu zvezdu.

Na evropskoj sceni Borac je odigrao 14 utakmica, a u klupskim vitrinama se i danas čuva trofej Mitropa kupa, osvojen 1992. godine, koji je jedini evropski pehar u dosadašnjoj klupskoj istoriji.

Borac je na nivou BiH osvojio dva trofeja, Kup 2010. godine i titulu u Premijer ligi godinu dana kasnije. Kup Republike Srpske u rukama fudbalera Borca završavao je pet puta, dok je trofej u Prvoj ligi Republike Srpske osvajan četiri puta.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srecno

Srecno Borce moj.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC