Neće da navija za Hrvatsku zbog crnih dresova

Autor:

Hrvatski novinar, pisac i publicista Drago Pilsel ne želi da navija za fudbalere Hrvatske kada nose crne dresove, jer ga to asocira na neka ružna istorijska vremena, što je izazvalo bijes hrvatskih desničara.

0
A- A A+

Još tokom meča Hrvatska-Argentina, na Mundijalu, Pilsel je na "Fejsbuku" poručio: "Ne navijam za ljude u crnoj boji. Kraj priče".

Na kraju meča on je, ipak, čestitao hrvatskoj reprezentaciji na pobjedi i osudio "prljavu igru" Argentinaca.

U svom komentaru "Da li je lakše biti Argentinac ili Hrvat?" na portalu "Autograf" Pilsel je ponovio da "ne želi da navija za momke u crnom", te da "gasi Hrvatski radio kad emituje Tompsonovo ustašovanje".

Pilsel je podsjetio na kazne generalima i rukovodstvu HVO-a u Hagu i poručio da je ta priča završena, "osim za fašiste na HRT-u i u Šukerovom, odnosno Mamićevom Hrvatskom fudbalskom savezu".

Pilsel je djetinjstvo proveo u Argentini i bio je dugo, prema sopstvenom priznanju, hrvatski nacionalista, ali je kasnije, nakon izučavanja istorijske građe, postao ubijeđeni antiustaša i antifašista.

Brojni desničarski sajtovi obrušili su se na Dragu Pilsela nazivajući njegove komentare "glupim". Pilsel je optužen da je simbol mržnje prema svemu što "hrvatski diše".

Neki desničarski sajtovi čak tvrde da je on poslat iz Argentine "da bi stvorio pometnju među hrvatskim veteranima, hrišćanima i rodoljubima".

Veliki dio liberalnih krugova u Hrvatskoj kritikovao je proslavljanje pobjeda hrvatskih igrača uz pjesme kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, kome je, zbog slavljenja ustaštva, zabranjen nastup u svim zemljama izuzev u Hrvatskoj i kantonima sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH.

Ostale vijesti