Banjaluka 1950-ih: Bahati pješaci terorišu vozače

Autor:

"Banjalučke novine" od 8. aprila 1955. godine donose tekst u kome se kritikuje "loša navika" stanovnika Grada na Vrbasu da hodaju sredinom glavne gradske ulice, ne obazirući se na vozače i bicikliste...

0
A- A A+

Na početku teksta pod nazivom "Loša stara navika" autor navodi da se život i izgled Banjaluke od oslobođenja mnogo izmjenio, "ali su se izmjenili i ljudi, jer se danas brže živi i tempo života se ne može porediti sa nekadašnjim".

"Ipak, neke navike naših građana nisu se izmijenile. Na primjer, navika pješaka da hodaju sredinom ulice ostala je kao i nekad što je bila, kao da se baš ništa nije promijenilo. To već predstavlja ozbiljan problem za saobraćaj. Našom glavnom ulicom promiče dnevno na stotine automobila i drugih vozila. Pješaci, kojima nije mjesto na sredini ulice, ometaju taj saobraćaj. Dešavaju se i nesreće. Koliko smetnju saobraćaju predstavljaju pješaci, najbolje se može vidjeti ujutru kada radni ljudi polaze na posao. Šoferi i biciklisti upravo jedva uspijevaju da se provuku između pješaka", piše banjalučki list.

U nastavku teksta autor piše da je "ta stara navika utoliko čudnija" jer su trotoari u ulici Maršala Tita (danas Kralja Petra I Karađorđevića) sa obje strane dovoljno široki, "ali oni se gotovo i ne koriste".

"Redakciji našeg lista obraćaju se sve češće građani sa molbom da o tome pišemo. I zaista, bilo bi već vrijeme da se i u našem gradu sami pješaci, bez ičijeg naređenja, počnu navikavati da hodaju ne sredinom ulice gdje im nije mjesto, već na trotoarima", pišu "Banjalučke novine" 1955. godine.

.......

Još priča iz naftalina čitajte OVDJE.

Ostale vijesti