Provjera mreža, oglasio se Osmica i ONA utakmica

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča i ove subote u Mondo brifingu.

Provjera mreža, oglasio se Osmica i ONA utakmica Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Čubrilović žali zbog opozicije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je parlament Srpske u protekle četiri godine bio najefikasniji zakonodavac u BiH po broju usvojenih zakona i po broju tematskih cjelina.

"Jedina je Republika Srpska kao dio BiH ispunila sve svoje obaveze na vrijeme i jedina izvršava sve svoje međunarodne obaveze. Zbog toga je važno da su institucije stabilne, da jačaju, da služe svojoj svrsi i da rade u službi građana", rekao je Čubrilović za "Euroblic".

Komentarišući činjenicu da opozicija nije prisustvovala posljednjoj posebnoj sjednici parlamenta Republike Srpske, Čubrilović je rekao da bi volio da je ta sjednica okončana u punom sazivu, ali da je pravo opozicije da se ponaša onako kako misli da treba.

"Narodna skupština Republike Srpske održala je uspješnu sjednicu i usvojila set važnih zakona, među kojima su i oni u vezi sa povećanjem plata u Republici Srpskoj",naglasio je Čubrilović.

Govoreći o slučaju "Dragičević", Čubrilović je rekao da se politika previše uvukla u ovaj slučaj i da mu je žao što se manipuliše porodicom Dragičević.

Budalaština

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić izjavio je da ova agencija, prema zakonu, ne može biti dio nikakvog tima koji će biti uključen u izborni proces, te da je takav prijedlog "čista budalaština".

"Što se tiče OBA i drugih bezbjednosnih agencija one mogu samo praviti procjene i u tom pogledu biti angažovane da bi izborni proces prošao bez problema i na demokratski način", pojasnio je Mehmedagić za "Glas Srpske".

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u četvrtak, 5. jula, zaključak koji je predložila predsjedavajuća kluba SDS-a Aleksandra Pandurević prema kojem Savjet ministara BiH treba da formira tim u kojem će biti predstavnici OBA, SIPA i Tužilaštva BiH koji će vršiti kompletan nadzor nad izbornim procesom.

Tužilaštvo zalazi na mreže

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je da se utvrdi da li je David Dragičević u vrijeme nestanka imao komunikaciju putem Facebooka, Instagrama, Vibera, WhatsUp i drugih društvenih mreža, pišu "Nezavisne".

"Policija nakon dobijanja naredbe o sprovođenju istrage postupa po svim tačkama navedenim u naredbi za istragu", rekla je Danica Gnjatović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, za "Nezavisne".

U naredbi je, između ostalog, zatraženo utvrđivanje Davidove komunikacije putem društvenih mreža, traženje eventualnih svjedoka, izuzimanje video-zapisa s nadzornih kamera i slične mjere i radnje.

Šta nudi Peking

Kineski premijer Li Kećijang ponudiće na današnjem Samitu u Sofiji liderima država centralne i jugoistočne Evrope proširenje poslovnih veza sa Kinom.

Kina je obećala višemilionske investicije u razne razvojne projekte u regionu u sklopu svoje strategije "Novi put svile" za sticanje novih tržišta za izvoz. Kećijang je na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim istakao da saradnja na Samitu 16 plus jedan zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine ni na koji način ne predstavlja geopolitičku platformu.

"Pojedini će smatrati da bi takva saradnja mogla dovesti do podjele u EU ali to nije tačno", naglasio je Kećijang.

Analitičari ističu da će Kećijang pokušati da izbjegne pitanja koja bi mogla izazvati negodovanje zapadnoevropskih država. Ekonomskom forumu prisustvuje više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Evrope.

Rusi i Hrvati

Danas će na Mundijalu biti odigrane preostala dvije četvrtfinalne utakmice. Od 16 časova sastaće se Engleska i Švedska, dok je za 20 časova zakazan susret domaćina Rusije i Hrvatske. Ovaj meč privlači ogromnu pažnju u cijelom svijetu, a posebno na prostoru bivše Jugoslavije. Na društvenim mrežama već danina traju polemike o tome za koga bi Srbi trebalo da navijaju u ovom meču, a mi smo prije nekoliko dana o tome pitali i Banjalučane.

Tagovi:

Ostale vijesti