Sunčano i toplije, nema gužve na putevima

Autor:

U BiH će danas biti sunčano i toplije vrijeme, dok je povremena kiša moguća na istoku duž rijeke Drine.

0
A- A A+
sunce, sunčano Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Jutros je na istoku umjereno do pretežno oblačno, uz mogućnost slabe kiše ponegdje. U ostalim predjelima pretežno sunčano sa malo oblaka. Oko rijeka i po kotlinama prolazna magla.

Tokom dana očekuje se postepeno toplije i sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Na istoku oblačnije uz uslove za povremenu kratkotrajnu kišu ili pljuskove, uglavnom duž rijeke Drine.

Uveče na sjeveru postepeno naoblačenje koje donosi tokom noći mjestimičnu kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od 21 do 27, na jugu od 27 do 31 stepen Celzijusov, javio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperatura izmjerena u 8.00 časova: Bjelašnica šest, Čemerno 12, Han Pijesak 13, Sokolac, Šipovo, Ribnik, Mrakovica, Kalinovik, Ivan Sedlo 14, Mrkonjić Grad, Sanski Most 15, Novi Grad 16, Nevesinje, Gacko, Srebrenica, Krupa na Uni, Bugojno, Jajce, Livno, Sarajevo, Tuzla 17, Foča, Rudo, Zvornik, Prijedor, Banjaluka, Bihać 18, Višegrad, Bijeljina, Srbac, Doboj, Brčko, Gradačac, Grude 19, Bileća 21, Trebinje 23, Mostar 25 stepeni Celzijusovih.

STANJE NA PUTEVIMA 

Na putevima u BiH jutros je slabija frekvencija vozila, ali se tokom dana očekuje pojačan saobraćaj, saopšteno je iz Auto-moto društva Srpske.

Vozačima se skreće pažnja na moguće odrone na putnim pravcima Banjaluka-Crna Rijeka, Karanovac-Kneževo-Turbe, Sarajevo-Foča i Rogatica-Višegrad.

Iz Bihaća je jutros startovala trka i supermaraton koji će se trčati na relaciji Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ-Travnik-Lašva-auto-put Sarajevo sjever-Semizovac-Olovo-Kladanj-Potočari. Planirani dolazak u Potočare je 10. jula.

Vozačima se savjetuje da budu oprezni u trenutku prolaska učesnika maratona i da poštuju uputstva policijske pratnje.

Na dionicama na kojima se izvode radovi, saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor kod vijadukta Crkvište u mjestu Hrvaćani zbog izgradnje auto-puta saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

auspuh, guma, opel, opel mokka, automobil, automobili, saobraćaj, putovanje, priroda, dizel Foto: MONDO/Stefan Stojanović

I u mjestu Drugovići, na dionici puta Klašnice-Prnjavor, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog mehanizacije koja radi na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.

Izmjene u režimu odvijanja saobraćaja aktuelne su na području distrikta zbog izgradnje obilaznice oko Brčkog i izgradnje kružnog toka na dijelu magistralnog puta gdje se spajaju ulice Bijeljinska i Ilićka.

Usporeno se i dalje vozi magistralnim puem Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, dok je kroz grad Bijeljinu zbog radova još aktuelna zabrana saobraćaja ulicama Srpske vojske i 27. marta, a vozila su preusmjerena na obilaznicu.

Vozila usporeno saobraćaju i u Istočnom Sarajevu zbog izgradnje kružne raskrsnice na regionalnom putu Kula-Vrace, dok je u mjestu Rakovac na regionalnom putu Karan-Novi Grad saobraćaj potpuno obustavljen zbog aktiviranog klizišta.

Zbog aktiviranih klizišta vozila saobraćaj se odvija usporeno regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, Bratunac-Drinjača i Lopare /Mačkovac/-Čelić, te magistralnim putem Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica, dok je na regionalnom putu Karan-Novi Grad u mjestu Rakovac na snazi potpuna obustava saobraćaja.

U toku je izgradnja mosta preko rijeke Zovidolke na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do, pa vozila saobraćaju preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini.

Zabrana saobraćaja za teretna vozila na snazi je na Ozrenu na dionici Doboj-Manastir Petrovo, te na regionalnom putu Teslić-Podjezera /granica Republike Srpske i FBiH/ zbog oštećenja mosta u mjestu Žeželja.

Saobraćaj teretnih vozila na regionalnom putu Površnice-Lopare preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U Banjaluci će do sutra ujutros do 5.30 časova biti zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila Ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, od Hotela "Bosna" do Hotela "Palas" koja će biti pretvorena u pješačku zonu. Vozila su preusmjerena u Vidovdansku ulicu, pored stare autobuske stanice.

Iz AMS-a podsjećaju da su u ulicama u kojima se izvode radovi aktuelne izmjene i obustave saobraćaja.

Na području FBiH na dionici auto-puta Lepenica-Tarčin zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 kilometara na čas.

Zbog sanacije klizišta na dionici auto-puta Lepenica-Sarajevo sjever saobraćaj je kod tunela Igman preusmjeren u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta. 

Ostale vijesti