Oružje, facebook, knjige, alkohol i rokenrol

Autor:

Pred vama je pregled štampe za ponedeljak, 9. jula...

Oružje, facebook, knjige, alkohol i rokenrol Foto: Mondo.ba

Građani BiH posjeduju 1.185.000 komada oružja

Bosna i Hercegovina je, po istraživanju NVO iz Ženeve „Small Arms Survey“, među top deset država u svijetu prema broju streljačkog naoružanja koje posjeduje stanovništvo. Građani BiH posjeduju 1.185.000 komada oružja, navodi ova NVO u svom izvještaju. Autori istraživanja podsjećaju da su uzimali u obzir naoružanje koje se nalazi u rukama civila, a koje je stečeno na legalan način, prenosi „EuroBlic“.


Uhapšen zbog facebook statusa iz 2014.

Uprava za borbu protiv terorizma protiv terorizma i ekstremizma MUP RS uhapsila je Aleksandra Stojanovića (28) iz Bijeljine zbog sumnje da je izvršio krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti. „EuroBlic“ piše da je Stojanović uhapšen zbog statusa „Ako furaš bombu na muriju, baci je“ koji je napisao na svom facebook profilu još prije četiri godine, odnosno u januaru 2014. godine.

"Ko god skupi nešto novca može da objavi knjigu"

Jelena Glišić, pjesnikinja iz Banjaluke i tehnički sekretar u Udruženju književnika RS, za „Nezavisne novine“ kaže da u Republici Srpskoj nema kvalitetne izdavačke djelatnosti. „Danas ko god sakupi nešto novca može da objavi knjigu. Recenzente nije teško naći, ko donese rukopis u vordu i novac za nekoliko dana može imati i knjigu, a nisam sigurna ni da postoji književna kritika koja sve to prati i na pravi način ocjenjuje. Takvo stanje je i u susjednim zemljama pa bi se moglo reći da ne zaostajemo za stanjem savremene književnosti u regionu“, kaže Glišić.

Povećan uvoz alkoholnih pića u BiH

Pored domaće proizvodnje alkohola, u BiH je u prvoj polovini godine uvezeno oko 1,36 miliona litara alkohola više nego u istom periodu prošle godine, a najviše je uvezeno piva, zatim vina, a za njima slijede žestoka pića. Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojoj su rekli da je od početka ove godine uvezeno ukupno nešto više od 75,45 miliona litara u vrijednosti oko 87,45 miliona KM, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada je uvezeno 74,08 miliona litara alkohola, u vrijednosti oko 81,76 miliona KM, prenose „Nezavisne novine“.

"Fiksiran na rokenrol od 12. godine"

Srđan Gojković Gile, frontmen legendarnog Električnog orgazama, za „Dnevni Avaz“ kaže da mu rokenrol nije dosadio, iako je već 38 godina na sceni. „Ne dosadi sve ovo, jer je to nešto što sam od dvanaeste godine fiksirao kao nešto što me najviše zanima u životu. Prvo kao klinac da slušam rokenrol, zatim da ga sviram, a onda da to na neki način bude moja profesija i da živim od toga i za to na neki način“, kaže Gile.

gile električni orgazam, gde smo sad, novi album Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Tagovi:

Ostale vijesti