Banjaluka:Optužnica za ubistvo "dječaka s planine"

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Ilije Milića (71) iz Kotor Varoši zbog sumnje da je 10. aprila ove godine u mjestu Kruševo Brdo kod Kotor Varoši ubio Vasilja Kneževića (35).

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

U optužnici koju je protiv Milića podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, detaljno su opisani događaji kobnog dana.

O Kneževićevom neobičnom životu banjalučki mediji su više puta pravili reportaže. Prije dvadesetak godina Alternativna televizija je snimila nagrađivani dokumentarni film "Dječak sa planine" posvećen njegovom "hobiju" razminiranja nekadašnje linije vlašićkog fronta, a novine su pisale o njemu kao jedinom stanovniku katunskog naselja Šepirice na obroncima Vlašića.

U spomenutoj optužnici je navedeno da je Milić 10. aprila iz porodične kuće uzeo automatsku pušku, a zatim otišao do obližnje doline, sa namjerom da ubije Kneževića. Motiv su, pretpostavlja se, bili dugogodišnji problemi koje su njih dvojica imali oko seoskog vodovoda. Milić se, kako stoji u optužnici, sakrio iza drveta i čekao.

"Kada  mu je oštećeni prišao na oko dva metra, on je iza drveta ispalio više metaka rafalnom paljbom. Sa lijeve strane tijela nanio mu je pet prostrijelnih rana. Došlo je do razorenja mozga i trenutne smrti", stoji u optužnici.

Nakon toga Milić se vratio kući, pozvao Policijsku stanicu Kotor Varoš i rekao im za ubistvo, te ih pozvao da dođu da se preda, a onda otišao do kuće N.K., oca ubijenog Kneževića, sa namjerom da i njega ubije.

"Kada je N.K. pitao 'je li ti mene gađaš', optuženi je odgovorio 'na tebe pucam, tebe gađam', nakon čega je oštećeni N. K. pobjegao u kuću, bez zadobijene povrede", navedeno je u optužnici.

Ostale vijesti