Svečana večera kod Erdogana

Autor:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je danas zvanično započeo novi petogodišnji mandat, priredio je svečanu večeru za oko 40 šefova stranih država ili vlada.

Svečana večera kod Erdogana Foto: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije Vučić i Erdogan zagrljeni

Erdogan je prethodno danas položio zakletvu kao novi (stari) predsednik Turske, dve nedelje pošto je ponovo izabran na taj položaj.

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi izvršni predsednički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

U svom govoru ispred predsedničke palate, Erdogan je istakao da je Turska krenula na putovanje ka snažnijoj vladi i zemlji.

Ceremoniji inauguracije predsednika Turske, prema najavi zvanične Ankare, prisustvuje oko 40 šefova stranih država i vlada.

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi politički sistem u Turskoj, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Erdogan je, kako je nedavno primetio i predsednik Vučić je, prilikom nedavne posete Ankari, najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske.

On je ukazao da je Turska najveća sila na Balkanu, što je odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Ankare u pitanjima od značaja za Srbiju.

aleksandar vučić bakir izetbegović rasim ljajić Foto: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije

Erdogan, sa svoje strane, ne krije da Srbiju doživljava kao najvažniju zemlju na Balkanu, sa kojom je trgovinska razmena u neprekidnom porastu, kao i investicije.

Ovo je inače treća poseta Vučića Turskoj, pošto je bio u zvaničnoj poseti početkom maja, a zatim je sredinom juna prisustvovao, na poziv Erdogana, svečanom otvaranju gasovoda TANAP.

Vučić je rekao u Ankari da je saradnja s Turskom važna za budućnost zemlje, "da imamo tako snažnog i jakog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika ili neprijatelja", da je zato veoma ponosan na taj rezultat srpske politike i da očekuje da uskoro u Srbiji vidimo turskog predsednika.

Vučić je, u izjavi televiziji Pink nakon inauguracije turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, rekao da je s njim danas razgovarao o jačanju saradnje i da je konstatovano da ima mnogo toga da se uradi.

Višegodišnji lider Turske, Erdogan, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 24. juna i dobio novi petogodišnji mandat.

Iako predsednik u Turskoj može da dobije samo dva mandata, ovaj će se računati kao Erdoganov prvi pod novim Ustavom, koji uvodi predsednički sistem i daje predsedniku veća ovlašćenja u odnosu na vladu, tako da bi on na vlasti mogao da ostane do 2028. godine.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti venac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, navodi Anadolija.

Ostale vijesti