Svečana večera kod Erdogana

Autor:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je danas zvanično započeo novi petogodišnji mandat, priredio je svečanu večeru za oko 40 šefova stranih država ili vlada.

Erdogan je prethodno danas položio zakletvu kao novi (stari) predsednik Turske, dve nedelje pošto je ponovo izabran na taj položaj.

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi izvršni predsednički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

U svom govoru ispred predsedničke palate, Erdogan je istakao da je Turska krenula na putovanje ka snažnijoj vladi i zemlji.

Ceremoniji inauguracije predsednika Turske, prema najavi zvanične Ankare, prisustvuje oko 40 šefova stranih država i vlada.

Erdoganovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi politički sistem u Turskoj, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Erdogan je, kako je nedavno primetio i predsednik Vučić je, prilikom nedavne posete Ankari, najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske.

On je ukazao da je Turska najveća sila na Balkanu, što je odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Ankare u pitanjima od značaja za Srbiju.

Erdogan, sa svoje strane, ne krije da Srbiju doživljava kao najvažniju zemlju na Balkanu, sa kojom je trgovinska razmena u neprekidnom porastu, kao i investicije.

Ovo je inače treća poseta Vučića Turskoj, pošto je bio u zvaničnoj poseti početkom maja, a zatim je sredinom juna prisustvovao, na poziv Erdogana, svečanom otvaranju gasovoda TANAP.

Vučić je rekao u Ankari da je saradnja s Turskom važna za budućnost zemlje, "da imamo tako snažnog i jakog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika ili neprijatelja", da je zato veoma ponosan na taj rezultat srpske politike i da očekuje da uskoro u Srbiji vidimo turskog predsednika.

Vučić je, u izjavi televiziji Pink nakon inauguracije turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, rekao da je s njim danas razgovarao o jačanju saradnje i da je konstatovano da ima mnogo toga da se uradi.

Višegodišnji lider Turske, Erdogan, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 24. juna i dobio novi petogodišnji mandat.

Iako predsednik u Turskoj može da dobije samo dva mandata, ovaj će se računati kao Erdoganov prvi pod novim Ustavom, koji uvodi predsednički sistem i daje predsedniku veća ovlašćenja u odnosu na vladu, tako da bi on na vlasti mogao da ostane do 2028. godine.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti venac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, navodi Anadolija.

Ostale vijesti