Vežbate, hranite se zdravo, a vaga "zakucana"?

Autor:

Evo koji znakovi ukazuju da vaš trud daje rezultate i da vam se forma popravlja, iako vaga još ne pokazuje da ste izgubili višak kilograma. Ako ste se demoralisali, ne odustajte. Moguće je dovesti se u formu, a da vaga to ne pokazuje.

Radite sve kako treba: jedete puno zeleniša, vežbate s tegovima, sasvim ste "prikočili" kad je reč o vinu i grickanju usred noći. Ali, kad stanete na vagu, "mašu" vam iste brojke, ili, još gore, možda i nešto više nego prethodni put kad ste se merili. "KAKO, za ime sveta", prolazi vam verovatno kroz glavu i dođe vam da dignete ruke od svega, i to je sasvim prirodna reakcija.

Ali, pre nego što se sasvim demorališete, vaga vam ne priča "celu priču", i vi to znate.

Na svu sreću, postoje drugi načini koji će vam pokazati koliko ste napredovali: uporedo sa tim kako postajete zdraviji, počinju da se pojavlju i suptilni znakovi koji ukazuju da vam se um i telo oporavljaju.

Naučite da ih prepoznate, i da im se radujete. Ako možete da kažete "da", na bilo šta od ovoga što sledi, to je siguran znak da ste na dobrom putu. I da vam se smeši bolji život. Bez obzira na to šta vaga pokazuje. 

Više ne žudite za nezdravom hranom

Kad se naviknete na zdraviji način ishrane, vaša želja za šećerom i prerađenom hranom biće sve slabija, sve dok konačno ne nestane, objašnjava za portal Health dr Mark Himan, direktor Centra za funkcionalnu medicinu na Klivlendskoj klinici. "Možete 'istrenirati' telo tako da žudi za zdravom hranom, umesto za brzom hranom", kaže on. Drugim rečima, ako više ne razmišljate o čokoladi, to je dobar znak da ste na pravom putu.

Testirajte svoje čulo ukusa, napravite listu pet namirnca koje su vam se uvek jele kad dobijete taj napad želje za nezdravom hranom. A onda posle dve nedelje proverite da li ih i dalje želite. Ovakve promene dešavaju se vrlo brzi, kaže dr Himan. "Ako jedete dovoljno hrane biljnog porekla, unosite zdrave masti i proteine u svakom obroku, u jednom trenutku ćete shvatiti da ste stigli do toga da više ne želite brzu hranu."

Uzimate teže tegove, ne razmišljajući o tome

Konačno ste počeli da radite vežbe snage, ili vežbe sa opterećenjem, da biste izgradili te mišiće koji će vam pomoći da sagorite salo. Pa, evo ohrabrujućih vesti: Primetićete napredak vrlo brzo. Ako ste iole bili u kondiciji, taj napredak će doći već za nekoliko nedelja, i odjednom ćete shvatiti da ste snažniji nego ikada pre u životu.

"Ovo je naročito upadljivo kod početnika", kaže Kortni Tomas, personalni instruktor. Nakon toga, napredak postaje sporiji, ali ne prestaje, samo promena nije tako dramatična.

Pratite svoj plan. Ako je generalno pravilo da vaš režim vežbanja podrazumeva progresivan porast opterećenja, koji će svaki put vaše mišiće naterati da rade "malo više, malo napornije" i da tako pomere granicu vaše izdržljivo, trebalo bi da na svake dve nedelje budete u stanju da radite sa težinama koje su za 7 do 10 odsto veće od onih iz prethodne faze.

Isto se odnosi i na izdržaj, na svake dve nedelje probajte da izdržite malo duže. I uspećete, videćete.

Ali, istovremeno imajte u vidu da napredak nije uvek linearan objašnjava Tomasova. "Generalno, najvažnije je da se osećate da imate više energije za vežbanje, a dobri signali da napredujete su i popravljanje ravnoteže i koordinacije", kaže ona.

Osećate se odmorno

"Vežbanje ne samo da vam daje više energije u toku dana, već popravlja i kvalitet sna", kaže dr Marsi Gulsbi, fizijatar u Centru za žensku sportsku medicinu Bolnice za specijalnu hirurhiju u Njujorku. Naučno je dokazano da osobe koje pate od nesanice i uključe se u neke od ozbiljnih programa vežbanja počinju da spavaju kvalitetnije, duže, dubljim snom i bude se odmorniji nego pre nego što su počeli da budu fizički aktivni.

Apetit vam se promenio

Ako vaš plan da se dovedete u formu podrazumeva da ste se pretvorili u ganatika, može se deisiti da nećete biti gladni koliko ste obično bili, ali da vam apetit naglo poraste. Vežbanje može da izazove oba efekta i da vas odvede iz jedne krajnosti u drugu. Ima ljudi koji primete da im je apetit opao, ali i onih koji bi mogli "vola da pojedu" posle vežbanja.

Ako vam je cilj tanušan struk, može bit frustrirajuće to što ste gladnij nego obično. Ali, lako je moguće da vašem organizmu treba više hrane da bi mogao da nastavi da sagoreva kalorije, objašnjava Tomas.

Zapisujte šta ste jeli u toku dana. Ako primetite da ste počeli da jedete više otkako ste prešli na ozbiljan režim vežbanja, to je ok, samo vodite računa da to uvek budu zdrave namirnice. Prava hrana, drugim rečima. "Osamsto kalorija iz avokada je sasvim različito od 800 kalorija iz gumenih bombona", upozorava Tomas.

Garderoba će vam stajati drugačije, iako je konfekcijski broj ostao isti

"Sve dok primećujete da vam iz nedelje u nedelju stvari stoje lepše, da vam figura u njima izgleda bolje, na dobrom ste putu", kaže Tomas.

Konfekcijski broj i ono što vaga pokazuje su samo brojevi. Ne govore ništa o tome koliko ste zdraviji postali, i koliko bolje izgledate otkako vežbate redovno.

A ako vam je ipak potrebno i da se izmerite, nemojte to raditi češće od jednom u sedam dana. Ako se merite svaki dan, lako ćete skliznuti u frustraciju.

Ostale vijesti