Užasi bračnog života na fontani u Nirnbergu VIDEO

Golotinja, nasilje i đavolski prikazi su detalji jedne od najkontroverznijih fontana u Nemačkoj. Pogledajte video.

Užasi bračnog života na fontani u Nirnbergu VIDEO Foto: MONDO/Marko Tanasković

Centar bavarske oblasti Srednja Frankonija, nemački grad Nirnberg odlikuje se velikim brojem turističkih znamenitosti. Staro gradsko jezgro se nalazi u okviru velike srednjevekovne tvrđave u čijem centru su smeštene grandiozne crkve građene u gotskom stilu, kao i Nirnberški carski dvorac.

Pogledajte galeriju fotografija grada:

Jedna manja i daleko "mlađa" znamenitost je nama posebno zapala za oko. U pitanju je fontana "Bračna vrteška". Ovo delo, koje se nalazi u gradskoj šoping zoni, nastalo je 1984. godine i odmah je izazvalo brojne kontroverze.

Prvo su se građani pobunili jer su za njeno podizanje potrošene velike pare, a onda je problem postalo i na šta su potrošene.

Fontana je bazirana na pesmi "Gorko-slatki bračni život" koju je 1541. napisao poznati nirnberški pesnik Hans Zaks.

Ideja autora fontane profesora Jurgena Vebera bila je pokaže kroz šta sve prolazi jedan brak, pa je fontana podeljena u šest celina koje oslikavaju različite periode u životu bračnih drugova.

Tako možemo videti scenu sa devojkom koja poput Afrodite izranja iz školjke, a kojoj se udvara jedan trubač. Zatim je tu i mladi zaljubljeni par na leđima labuda. Ista životinja je poslužila i za prikaz žene u iscepanoj haljini koju lascivni muž drži u lancima.

Na leđima medveda je smeštena punačka gospođa koja se "davi" u kolačima, a pored nje sedi izgladneli muž.

Tu je i scena iz porodičnog života na jednom pelikanu sa majkom koja doji decu i mužem koji je prikazan kao da vodi računa samo o sebi.

Na kraju dolazimo i do finala bračnog života. Na leđima ogromnog guštera supružnici, prikazani kao dva kostura, dave jedno drugo.

Sve scene su prikazane sa dosta golotinje i nasilja. Osim toga, mnogi su rekli da Veberove skulpure i sebi imaju i nečeg đavoljeg. Bez obzira na kritike, fontana je postavljena i predstavlja jednu od znamenitosti ovog prelepog bavarskog grada.

Ostale vijesti