Filaret: Vladika Atanasije me vukao za bradu!

Nakon incidenta koji se desio u manastiru Dubnica kod Nove Varoši gde su se navodno sukobili episkop mileševski Atanasije Rakita i vladika Filaret, oglasila su se obojica - evo šta kažu.

0
A- A A+
Vladika Atanasije Rakita Foto: MONDO/Petar Stojanović Vladika Atanasije Rakita

"Istina je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i - opraštam mu", rekao je za "Novosti" vladika Filaret.

Mirno i pomirljivo on potvrđuje da se nemila scena dogodila, ali negira da se branio, vikao i dozivao policiju.

"Sreća u nesreći je što su napadu prisustvovala trojica sveštenika, koji su ga odvojili od mene. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca - opraštam. Nisam se, zato, povodom toga obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti nameravam bilo šta da preduzimam", navodi Filaret.

Međutim, vladika mileševski Atanasije Rakita kaže za "Kurir" da nije istina da je nasrnuo na Filareta.

"Nisam ga gurao, ni vukao za bradu. Nije uopšte bilo nikakavog incidenta. Došao sam u manastir Dubnica da vidim kako je vladika Filaret, da vidim da li mu nešto nedostaje. Filaret je izrazio zahvalnost mojom pažnjom prema njemu, jer je tu zbrinut i ima redovnu brigu o životnim potrebama. Ima, kako je i sam rekao, mogućnost da miruje za razliku od ranijeg perioda kada je tri i po godine proveo negde u hotelu u Beogradu", rekao je Rakita.

Vladika Filaret osuo paljbu po SPC, Vučiću, Milu

Iako Rakita negira, umirovljeni vladika Filaret tvrdi da je do sukoba ipak bilo.

Incident se dogodio prošle nedelje u manastiru Dubnica, oko 17 časova, tokom večernjeg bogosluženja. Sukobu je prethodio kraći razgovor dvojice arhijereja, koji se pretvorio u razmenu teških reči.

Sa čela Mileševske episkopije vladika Filaret smenjen je 2015. godine, kada je prestala i njegova aktivna crkvena služba.

Odlukom Sabora SPC, na njegovo mesto prošle godine ustoličen je episkop Atanasije (Rakita). Bez obzira na navodne zloupotrebe u radu, Filaret nije napustio eparhiju.

Kao trajno mesto boravka određen mu je manastir Dubnica kod Nove Varoši, gde se i dogodio incident čiji su akteri bivši i sadašnji vladika.

Ostale vijesti