Čuvajte se komaraca!

Autor:

Iz dana u dan, raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila.

Čuvajte se komaraca! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U Srbiji je registrovano 11 lica obolelih od groznice Zapadnog Nila koju prenose zaraženi komarci. Reč je o devet potvrđenih i dva verovatna slučaja, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Među obolelima je osam muškaraca i tri žene, starosti od 43 do 83 godine, "sa pridruženim hroničnim oboljenjima, u deset od 11 registrovanih slučaja obolelih".

Najviše obolelih, pet osoba, je sa područja Južnobanatskog okruga, sa teritorije Beograda je njih četvoro, dok je po jedan slučaj registrovan na područjima Južnobačkog i Podunavskog okruga.

Kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima i umorom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

Infekcija virusom Zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koja se prenosi ubodom zaraženog komarca, u Srbiji je prvi put registrovana krajem jula 2012. godine.

Dosadašnja iskustva pokazuju da prvi oboleli bude registrovan, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih se prijavljuje tokom avgusta. 

Tagovi:

Ostale vijesti