• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google će platiti milijarde zbog bezobrazluka?

Autor mondo.rs

Google je u problemu zbog teranja proizvođača smartfona da unapred instaliraju njihovu pretragu i aplikacije na svoje telefone.

 Google će platiti milijarde zbog bezobrazluka? Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Margrete Vestager, nadležna za zaštitu konkurencije na nivou Evropske unije, planira da kazni Google astronomskom sumom zbog prisiljavanja proizvođača pametnih telefona da instaliraju unapred njihove aplikacije i servise na svoje proizvode.

EU već godinama smatra da Google nepravedno ugrožava korporativne rivale i potrošače, a sada će Vestagerova, po izvorima iz Evropske unije, naterati Google da plati, potencijalno milijarde!

U očima Evropske unije, Google na ovaj način pravi nepovoljne uslove proizvođačima uređaja kao što su HTC i Samsung – ili će podesiti Google Search kao automatsku pretragu i preinstalirati Chrome, ili će izgubiti pristup App Store prodavnici, na kojoj vlasnici Androida skidaju igre i mnoštvo drugih aplikacija.

Vestagerova već mesecima ponavlja da Google na ovaj način sebi obezbeđuje dominaciju, a ukoliko odluči da kazni kompaniju, možda će uspeti da joj zabrani da unapred instalira bilo šta na uređaj. Druga opcija je direktiva kojom bi EU naredila kompaniji da potrošačima ponudi lakši način da, ukoliko žele, promene servise koje Google "gura" u konkurentske.

Za Google, ovo bi moglo da ima posledice epskih razmera, prenosi "Vašington post". Budućnost u kojoj će Android telefon "stizati" bez preinstaliranih aplikacija znači da ta kompanija više neće tako lako prikupljati podatke o korisnicima i na osnovu njih im slati i prikazivati reklame.

Uklanjanje tog načina sticanja profita i uvida moglo bi da natera Google da iznova razmotri kompletan sistem osmišljen za Android, koji besplatno ustupa proizvođačima u pokušaju da uguši konkurenciju.

Ako se pitate "zašto niko ne kritikuje Apple", koji takođe uređaje puni svojim aplikacijama, hteli ih korisnici ili ne, odgovor je "zato što Apple proizvodi svoje uređaje" i stoga može na njih da stavlja šta god želi. Problem u ovom slučaju je taj što Google, takoreći, "ucenjuje" druge kompanije.

Dok u Americi ne postoje ovako stroge regulative, Evropa se ubrzano izdiže na mesto najrigoroznijeg okruženja kada su u pitanju ovakvi slučajevi, podseća "Vašington post". Vestagerova i njen tim već su kaznili Apple zbog navodne utaje poreza i Facebook zbog kršenja pravila privatnosti. Google je i prošle godine kažnjen sumom od 2,7 milijardi dolara, kada je otkriveno da sopstveni servis za upoređivanje cena proizvoda u pretrazi stavlja iznad konkurentskih.

Ukoliko Vestagerova i odluči da EU kazni Google, kompanija će imati pravo žalbe, mada će morati da promeni spornu politiku poslovanja dok traje proces i plaćaće kaznu za svaki dan odlaganja izvršenja izmene. 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS