• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problem sa punjenjem zbog iOS apdejta?

Autor mondo.rs

Apple uređaji dobijaju iOS 11.4.1, najvažnija izmena je uspostavljanje USB konekcije!

 Problem sa punjenjem zbog iOS apdejta? Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Uređaji iPhone ili iPad sada će drugačije pristupati USB vezi, evo šta to znači za punjenje telefona i bezbednost.

Apple je izbacio iOS 11.4.1 u ponedeljak, a za korisnike je najvažnija izmena pristupa USB vezi.

USB Restricted Mode je novitet u ovom apdejtu, i Apple ga opisuje kao "zatvaranje rupe u bezbednosti".

Ukratko, vaš uređaj neće dozvoliti novu USB konekciju ukoliko je prošlo više od sat vremena otkad ste ga poslednji put otključali.

Kabl ubačen u Lightning Port jednostavno neće dozvoliti uspostavljanje veze između iPhone ili iPad uređaja i "onoga" što je na drugom kraju kabla.

Na taj način, ukoliko neko pokuša da pristupi vašem uređaju tako što će ga "samo" prikačiti na USB kabl, neće moći da prođe dalje od zaključanog ekrana, jer iPhone ili iPad neće dozvoliti vezu.

"Ako koristite dodatke za uređaj koji se povezuju USB kablom, ili ga na taj način povezujete sa računarom, moraćete da ga otključate kako biste uspostavili vezu. Dodatak će onda nastaviti da bude priključen, čak i ako se uređaj u međuvremenu zaključa.

Ako ne otključate iOS uređaj zaštićen lozinkom, ili ga niste otključali i povezali u poslednjih 60 minuta, vaš uređaj neće komunicirati sa dodatkom ili računarom. Dobićete obaveštenje da je neophodno da ga najpre otključate," piše na sajtu za podršku.

Međutim, Apple dodaje i malo upozorenje – uređaj se možda neće puniti.

"iPhone, iPad ili iPod Touch će se normalno puniti na USB adapteru za utičnicu, ali u nekim od slučajeva punjenja preko drugih uređaja, vaš uređaj neće se napajati," piše u tekstu.

"CNET", međutim, podseća da je ovaj apdejt važan i za privatnost korisnika, u svetlu sve brojnijih slučajeva policijskog otključavanja telefona. Policija i drugi organi u Americi, navodno, imaju GreyKey uređaje pojedinačno vredne više od 15.000 dolara, kojim otključavaju telefone i tablete osumnjičenih bez njihove dozvole, i prikupljaju podatke sa njih za istražni proces.

Apple na svom sajtu za korisničku podršku navodi da će ova opcija biti automatski uključena, ali je možete ručno ugasiti u opciji Settings (Podešavanja)>FaceID&Passcode.

Među drugim novim opcijama je popravka "baga" sa pronalaženjem AirPod slušalica i nova mogućnost sihnronizacije sa Exchange serverima za mejlove, kontakte i beleške.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS