Brifing: Orić prijeti, ukazao se Kalinić

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča i ovog jutra u MONDO brifingu.

Brifing: Orić prijeti, ukazao se Kalinić Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kad Orić citira Bećkovića

Naser Orić držui javna predavanja u FBiH u kojima prijeti novim ratnim sukobima, piše današnji „Euroblic“.

Ratni komandant tzv. Armije BiH protiv kojeg je pred Sudom BiH obnovljen proces zbog optužbi da je odgovoran za stravične zločine nad Srbima prijetnje je izrekao prethodnog vikenda u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

„Meni kada su pričali, mislio sam da nikad više neće biti rata, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati“, rekao je Orić.

Kalinićeve opservacije

Nekadašnji predsjednik SDS-a Dragan Kalinić rekao je da je "SDS stranka koja, u političkom smislu, vrvi od kriminalizovanog kadra, nedoraslog da u nacionalnom i državnom smislu vodi Republiku Srpsku".

"Ova ozbiljna previranja u SDS-u, koja traju već dugo, a kulminirala su eliminacijom Mladena Bosića trebalo bi da zabrinu ozbiljne ljude, ako takvih još ima u SDS-u, onim što se zbiva u najvećoj opozicionoj stranci u Republici Srpskoj", izjavio je Kalinić Srni.

Kalinić je naglasio da je lično zadovoljan što je Bosića sustigla karma i što mu se vratilo ono što je njemu uradio prije više od 10 godina, kada ga je isključio iz SDS-a, i to, kako kaže, na pravdi Boga.

On je rekao da je "pod Bosićevim vajnim rukovođenjem, SDS doživio šest poraza zaredom, a sa njim tri velike pobjede", te da je "Bosić, zajedno sa još nekim 'grobarima' SDS-a, bio glavni promotor savezništva sa politički Sarajevom kako bi se učvrstila unitarna BiH".

(Ne)plaćanje doprinosa

Za oko 55.000 nosilaca osiguranja u RS u prva četiri mjeseca ove godine nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje, a od tog broja oko 50.000 su radnici, potvrđeno je u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

"U RS je na zdravstveno osiguranje ukupno prijavljeno 1.000.775 osiguranih lica, što uključuje nosioce osiguranja i članove njihove porodice. Od tog broja je 683.696 nosilaca osiguranja, dok su ostalo članovi njihovih porodica", navode u Fondu za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, osim za zasposlene, doprinose redovno nije plaćao i značajan broj poljoprivrednika. Podsjetili su da se za članove porodica koji su na osiguranje prijavljeni preko osiguranika ne plaćaju doprinosi.

"Takođe, za pojedine kategorije osiguranika se uvijek ovjeri zdravstvena knjižica čak i kada za njih ili njihove nosioce osiguranja nisu uplaćeni doprinosi, npr. za trudnice i porodilje, lica starija od 65 godina, djecu do 15 godina, RVI, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa i drugih težih oboljenja", naglasili su u Fondu.

Napomenuli su da broj prijavljenih na zdravstveno osiguranje ne označava broj stanovnika RS, jer određeni procenat stanovništva nije prijavljen.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da Unija ne podržava neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Opet hapšenja u Turskoj

Turska policija pokrenula je danas akciju privođenja 235 ljudi povezanih sa muslimanskim piscem i televizijskim voditeljem Adnanom Oktarom povodom optužbi o formiranju kriminalne grupe, prevari i seksualnom zlostavljanju, saopštile su snage reda u Istanbulu

U saopštenju se navodi da racije provodi odjeljenje za finansijski kriminal. Agencija "Anadolija" prenijela je da akcija traje u pet provincija.

Policija je rano jutros pretresla Oktarovu kuću u azijskom dijelu Istanbula i privela njega i njegove čuvare, javio je list "Sabah".

Tursko regulatorno tijelo za televiziju u februaru je suspendovalo Oktarove programe, koji su se bavili teološkim raspravama i plesom. Regulatori su rekli da se ovim sadržajima krše propisi o jednakosti polova i prava žena.

Tramp: Rusija kontroliše NJemačku

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je danas energetski sporazum između Berlina i Moskve i rekao da Rusija kontroliše NJemačku preko energetskih resursa.

"NJemačka je zarobljenik Rusije zato što dobija toliko energije od Rusije. Oni plaćaju milijarde dolara Rusiji, a mi moramo da ih branimo od Rusije",rekao je Tramp tokom doručka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Tramp je oštro kritikovao članice NATO-a koje su odobrile gradnju gasovoda "Sjeverni tok 2", prenio je "Sputnjik".

Hrvati na Engleze za finale

Drugi polufinalni meč Mundijala na programu je večeras u Moskvi. Hrvatska će drugi put pokušati da se dokopa finala. Prvi put prije 20 godina ispriječila se Francuska. Englezi su, međutim, ubijeđeni da je konačno došlo vrijeme da "boginju vrate kući". Opširniju najavu pročitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti