Počela komemoracija u Srebrenici

Autor:

Odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru u Potočarima počelo je obilježavanje 23 godine od zločina u Srebrenici.

0
A- A A+


Komemoraciji, između ostalih, prisustvuju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori NJemačke i SAD u BiH Kristijana Homan i Morin Kormak sa predstavnicima Stejt departmenta, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Turske i arapskih zemalja, lider kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.

Uočljivo je da prisutni nose veliki broj turskih, iranskih, američkih zastava.

Predviđeno je obraćanje zvaničnika, a prema najavama govor bi trebalo da održe predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ove godišnjice Nermin Alivuković, Izetbegović, Incko i još nekoliko međunarodnih diplomata.

Nakon obraćanja zvaničnika, predviđeno je polaganje cvijeća kod centralnog spomen-obilježja u sakralnom dijelu Memorijalnog centra, a potom će biti održan vjerski obred i sahrana posmrtnih ostataka 35 identifikovanih Bošnjaka.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani, a izmijenjen je režim saobraćaja na putevima koji vode prema ovom naselju i na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava putevima u regiji Birač.

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH i do sada sve protiče mirno.

Tagovi:

Ostale vijesti