Merkel odgovara Trampu: Nije tačno!

Autor:

Nemačka kancelarka Angela Merkel odgovarila na tvrdnju predsednika SAD Donalda Trampa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije".

0
A- A A+


Ona se prisetila mladosti u Istočnoj Nemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Nemačka nezavisna u izboru sopstvene politike, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Merkelova, tri sata nakon što je, kako Rojters ocenjuje, Tramp pokrenuo tiradu oko nemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO u Briselu.

"Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolisao deo Nemačke. Veoma sam srećna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Nemačkoj", rekla je Merkelova.


Ona je takođe branila doprinos koji Nemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trampa previše opteretila poreske obveznike u SAD. Nemačka kancelarka je ocenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO".

"Nemačka je druga (od članica NATO) po obezbeđivanju trupa (za misije), najveći deo našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO i sve do danas smo snažno angažovani u Avganistanu. Time takođe branimo interese SAD", poručila je Merkelova.

Tramp danas je, uoči početka samita NATO u Briselu, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu.


Ostale vijesti