Slučaj Franak: U Hrvatskoj građani pobedili banke

Autor:

Dok se u Srbiji donose raznorazne odluke na istu temu u Hrvatskoj je sud doneo je presudu o ništavnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švajcarskim francima. Odštete građanima bi mogle vredeti čak dve milijarde evra.

0
A- A A+

"Na Visokom trgovačkom sudu upravo je objavljena kompletna presuda u slučaju Franak. Obrazloženje sadrži 70 stranica, a prema prvim informacijama potvrđena je prvostepena presuda, što znači odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića", piše Poslovni dnevnik.

Dodaje da se u prvim reakcijama u pravničko bankarskim krugovima, uz komentar da treba pričekati, čuje i još jedan komentar - "katastrofa".

Zakuvava se: Strane banke tuže Zagreb zbog franka

Predsednik Udruženja Franak, Denis Smajo, kaže da je ovo istorijska pobeda.

Presuda je, prema njegovim rečima, pre dva dana otpremljena advokatima Franka, Nikol Kvijatkovski i Nikši Valjalu, i čekaju da je službeno dobiju.

"To znači kompletnu pobedu: Dosad su presuđene ništavne kamatne stope, sad i ništavnost valutne klauzule u švajcarcima, što znači da građani privatnim tužbama mogu da traže kompletnu ništavnost ugovora o kreditima u švajcarskim francima", poručio je Smajo.

Odštete koje bi mogli da dobiju od banaka, u Franku procenjuju na 10 do 15 milijardi kuna (1,35 milijardi do 2 milijarde evra).

U Srbiji su sudovi na ovu temu donosili raznorazne odluke, neke u korist banaka, a neke u korist građana.

Apelacioni sud zapečatio "švajcarce", a Vrhovni...

Tagovi:

Ostale vijesti