Tramp nabija troškove: Traži svima 4% BDP za NATO

Autor:

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas liderima NATO na samitu u Briselu da bi, umesto dosadašnjih 2% bruto domaćeg proizvoda, trebalo da za odbranu u okviru Alijanse izdvoje 4% BDP svoje zemlje.

1
A- A A+

To je novinarima rekao bugarski predsednik Rumen Radev, a u međuvremenu potvrdio zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters. U saopštenju se navodi da izava predsednika SAD nije bila zvanični predlog, već poziv liderima da povećaju potrošnju na vojsku.

Pentagon priznao: Ako krenu Rusi, ode Poljska!

Tražili smo od saveznika, Rusi su dali bolju ponudu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu branio je danas tursku kupovinu protivvazdušnih raketnih sistema ruske proizvodnje, prvog takvog raketnog sistema koji kupuje neka članica NATO. Čavušoglu je rekao da je Turska suverena zemlja i da je ona kupila protivvazdušni sistem "S400" samo zato što joj je takav sistem bio potreban i što je iscrpla druge opcije, kao što je nabavka iz SAD. "To je moja hitna potreba i pokušao sam da kupim (sistem) od mnogo drugih zemalja, uključujući Kinu, ali dobio sam najbolju ponudu iz Rusije, i kupio sam ga", rekao je Čavušoglu i dodao da je pokušao da kupi sistem od svojih saveznika.

"Predsednik Tramp, koji je prvi govorio, pokrenuo je pitanje da troškovi ne samo što treba da dostignu dva odsto BDP, već je postavio i novi prag - od četiri odsto", rekao je Radev, prvog dana dvodnevnog samita.

Američki predsednik pritiska evropske zemlje da više ulažu u odbranu i kritikuje ih zbog trgovinskih sporazuma za koje kaže da su nepravedni prema SAD.

Tramp je na Twitteru napisao da zemlje NATO moraju odmah da dva odsto svog BDP izdvoje za odbranu Alijanse, a to pitanje je vezao za trgovinu i energetiku.

"Kakva korist za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i energetiku? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Svi moraju da plate dva odsto BDP odmah, a ne do 2025.", naveo je američki predsednik.

Lideri članica NATO-a izrazili su "nepokolebljivu posvećenost dogovorenog cilja u vezi sa trošenjem sredstava za vojsku" i izrazili zabrinutost zbog prijetnji koje predstavljaju Rusija, Iran i Sjeverna Koreja, javili su belgijski mediji.

"Posvećeni smo balansu snošenja troškova i odgovornosti članstva u NATO-a", navodi se u saopštenju objavljenom nakon Samita NATO-a u Briselu.

Alijansa je izrazila zabrinutost zbog nedavnih aktivnosti Rusije, tvrdeći da su one umanjile stabilnost i bezbednost.

Štedljivi Nemci nisu za razbacivanje

Većina građana Nemačke je protiv povećanja vojnog budžeta koje traži američki predsednik Donald Tramp kako bi Berlin izvšavao svoje obaveze prema NATO, a većina je i za povlačenje američkih jedinica iz Nemačke, pokazuje istraživanje javnog mnenja instituta YouGov, objavljeno u sredu. "Samo 15 odsto ispitanih gradana je za povećanje nemačkih izdataka za oružane snage od sada obećanih 1,5 odsto BND", proizlazi iz ispitivanja javnog mnenja instituta YouGov za agenciju DPA.

Lideri članica NATO-a istakli su solidarnost sa britanskom pretpostavkom da je Rusija odgovorna za napad nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u engleskom gradu Solsberi u martu ove godine.

ZVANIČNO: Makedonce pozvali u NATO

Lideri zemalja članica NATO-a pozvali su Rusiju da povuče svoju vojsku koja je stacionirana u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera.

"U skladu sa međunarodnim obavezama, pozivamo Rusiju da povuče vojsku koju je stacionirala u ove tri države, bez njihovog pristanka", navodi se u saopštenju.

Tagovi:

Ostale vijesti

Mondo izdvojeno