Vladika SPC objasnio: Tesla je božansko!

Autor:

Episkop dioklijski i izabrani buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo rekao je večeras u Podgorici da svaka nauka koja se istinski bavi proučavanjem prirode mora biti bogolika, i objasnio kako SPC vidi Nikolu Teslu.

0
A- A A+
grafit, mural, grafiti, nikola tesla Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Tesla je pokazao i da je razum ljudski bogolik i da je svetlost. On je i zasijao tom svetlošću kojom je obasjao čitav svet. Zaista veličanstveno, iako je to stvorena svetlost, ali je ipak slika te nestvarne svetlosti kojom je zasijao na Gori preobraženja preobraženi Gospod", rekao je vladika Kirilo na večeri posvećenoj Tesli, održanoj u kripti hrama Hristovog Vaskresenja.

Episkop Kirilo rekao je da kad god razmišlja o Nikoli Tesli "ne može, a da ne pomisli na Njegoša Lovćenskog Tajnovidca".

BOG NAUKE: Nikola Tesla - najveći um 20. veka

"Ja ih nekako sagledavam zajedno. Čini mi se da je Njegoš naš Mojsije, a Nikola Tesla naš (prorok) Ilija", naglasio je vladika Kirilo.

On je objasnio da je Njegoš, kao veliki pesnik, vladar i episkop, "postavio, formulisao i definisao zakon našega bića".

"Njegoš je taj kamen i temelj na koji se biće našeg naroda oslanja, a Nikola Tesla je Gromovnik Ilija, koji je oznamenovao i pokazao svitu da se ljudskom razumu, koji se projavljuje kroz pozitivne nauke, koje govore o prirodi i samim tim o Bogu, dogodio praznik preobraženja", rekao je vladika Kirilo.

O Tesli su govorili i elektroinženjer Žarko Leković, pesnik Tripko Draganić i istoričar Boško Bogetić.

Veče posvećeno genijalnom srpskom naučniku održano je u sklopu obeležavanja svetskog dana Nikole Tesle, koji je umro siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli.

Nikola Tesla rođen 10. jula 1856. u Lici, od oca pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine-Đuke, a umro 7. januara 1943. u svom domu, u hotelskoj sobi u Njujorku u SAD.

Ostale vijesti