NATO: Podržavamo težnju BiH za članstvom

Autor:

Lideri Atlantskog saveza su istakli i da „potpuno podržavaju težnju Bosne i Hercegovine za članstvom”, podvukavši da je NATO „predan teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu stabilne i bezbjedne Bosne i Hercegovine”.

2
A- A A+

Vođe NATO-a u zajedničkoj izjavi u Briselu pozvali su juče „vođe BiH da delaju konstruktivno i pokažu političku volju na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine kroz nastavljanje političkih, privrednih i odbrambenih reformi”.

Takođe su izrazili očekivanja da će se oktobarski izbori u BiH održati po demokratskim standardima, a pozdravili su i napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.

Vođi NATO su takođe primjetili da odluke sudova u BiH „jasno govore da je sva bivša jugoslovenska vojna imovina u toj zemlji vlasništvo države Bosne i Hercegovine”, a da „popis nepokretne vojne imovine u entitetu Republike Srpske mora neodložno da se nastavi”.

"Zapadni Balkan od strategijskog značaja"

Jačanje veza NATO i Srbije je korisno za Atlantski savez, Srbiju i cijeli region, poručili su vođa NATO i „pozdravili stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO-Srbija i podržali politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju”.

„Mi ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sređivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma”, predočili su čelnici Atlantskog saveza.

„Podstičemo obe strane”, naglasili su oni, „da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovođenje postignutih dogovora”.

U dokumentu zasjedanja se naglašava da je „Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga povijest saradnje i operacija u tom regionu”.

„Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana”, navode lideri Atlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tijesno sarađivati s tamošnjim državama.

Oni su rekli da su vrata NATO otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i današnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čim se sprovode u djelo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu.

Tagovi:

Ostale vijesti