Dermatolozi otkrivaju ima li rešenja za celulit

Autor:

Losioni, kremice, laseri, domaće maske... pomaže li išta u borbi protiv celulita? Evo šta kažu stručnjaci.

Između 80 i 90 odsto žena ima celulit, ali ni ta učestalost ih ne sprečava da misle kako je celulit užasan i da ga treba „srediti“.

Zanimljivo je i da je celulit , tj. uopšte priča o celulita prisutna tek od relativno skoro - reč celulit nije ni postojala do kraja 19. veka.

U popularnom magazinu je 1930-ih godina celulit nazvan "mešavinom vode, ostataka, toksina, masti, protiv koje ne možemo mnogo da uradimo". Tada se o celulitu govorilo kao o infekciji, a zabrinuti čitaoci pisali su magazinu zabrinuti.

Zatim je, kasnih šezdesetih godina "Vog" pisao o celulitu, nazivajući ga „mastima koje ranije niste uspeli da skinete“. Kako piše sajt Refinery 29, "Vog" je tada praktično od celulita napravio "novi način da žene mrze svoja tela".

Ovih dana, situacija je možda malo drugačija jer ima žena, poput Line Danam, Ešli Grejem i drugih popularnih cica, koje celulit pokazuju ponosno, pa ga čak i slave.

Ipak, i brojni tekstovi ženama poručuju da se otarase celulita, preporučujući im kremice, losione, domaće tretmane koji će im navodno pomoći da eliminišu takozvanu pomorandžinu koru sa zadnjice, butina...

E, sad, da li neko želi da otarasi celulita ili ne, stvar je ličnog izbora, a da li po tom pitanju uopšte može nešto da se uradi, otkriva plastični hirurg dr Franciska Hetner.

Kako uopšte dobijamo celulit

Celulit se najčešće pojavljuje na butinama, zadnjici i kukovima, na pojavu ne utiče kilaža, što znači da čak i mršavice mogu da imaju pomorandžinu koru.

Ispostavilo se da je tačan uzrok celulita zapravo nepoznat, ali postoje neki faktori koji navodno doprinose njegovoj pojavi.

Jedan od faktora je taloženje masti ispod kože.

"Žene masti skladište na nogama u kolonama, zbog čega noge izgledaju kao stari dušek", kaže dr En Čapas. "Kada se koža na površini opusti ili oslabi, masti izbijaju ka površini".

Hetnerova dodaje da se pod kožom nalaze i određena vezivna tkiva koja sadrže kolagena kao i elastin. "Kada se tkivo istanje i skrati, javljaju se neravnine na koži, a kada masti ispod kože pokušaju da prodru ka površini, koža dobija izgled pomorandžine kore".

Kod muškaraca se masti skladište na drugačiji način, što je razlog zašto se celulit daleko ređe pojavljuje na koži muškaraca (mada može da se pojavi).

Dr Čapas kaže da i nivoi hormona takođe imaju veze sa formiranjem celulita, primećujući da žene najčešće nemaju problema sa celulitom dok ne uđu u pubertet i ne dobiju prvu menstruaciju.

Medicinski stručnjaci veruju da promene nivoa hormona dovode do toga da krvni sudovi u mastima počnu "pomalo da cure", što dovodi do zapaljenja i formiranje više vlakana u mastima.

"Ta vlakna formiraju kolone i rupice koje vidimo na celulitu", kaže dr Čapas.

Da li je moguće rešiti se celulita

Kratko i jasno - ne. Kao što Čapasova kaže: "Ne postoji magični lek za celulit".

Pošto tačan uzrok celulita nije poznat, teško je naći rešenje, a otežava i to što na pojavu pomorandžine kore utiče više faktora.

Hetnerova savetuje da, pre nego što odete na tretman, imate na umu da zdrav životni stil i balansirana ishrana uz adekvatnu hidrataciju i vežbanje pomažu u prevenciji pojave celulita ili barem smanjuju količinu pomorandžine kore koja će se pojaviti.

Kao dodatak zdravom životnom stilu, neki tretmani, poput laserskih tretmana ili radiotalasa i ultrazvučnih tehnologija u kombinaciji sa masažom, mogu da daju rezultate.

"Ne možemo da promenimo strukturu masti ili hormonske faktore, ali možemo na različite načine pomalo da utičemo na njih", kaže Čapasova.

To, naravno, ne znači da će posle ovih tretmana celulit da nestane, ali će posle tri do četiri tretmana možda biti manje vidljiv.

Dermatološki tretmani kojima se deluje na vlaknasta tkiva koja doprinose pojavi celulita, takođe mogu da ublaže pomorandžinu koru. Dr Čapas tvrdi da je to dugoročnije rešenje jer jednom kada se ta tkiva "srede", više se ne vraćaju. Nažalost, to ne znači da se ne mogu stvoriti nova udubljenja i celulit na drugim mestima.

A šta kada je reč o kremama i pilinzima, da li to pomaže?

Dr Čapas i dr Hetner kažu da proizvodi namenjeni uklanjanju celulita koji sadrže kofein i/ili retinol mogu malo da ublaže izgled pomorandžine kore, ali da ga neće sasvim ukloniti.

Manekenka Miranda Ker je fan tretmana protiv celulita koji podrazumeva trljanje problematičnih mesta na telu suvom četkom. Dermatolozi kažu da to može malo da pomogne u ublažavanju celulita jer poboljšava cirkulaciju.

"Definitivno ovakvi tretmani barem malo pomažu, a možete i da nanesete kremu protiv celulita i da onda kožu istrljate suvom četkom", kaže dr Čapas.

Dakle, eto istine - ne postoji način da potpuno i zauvek uklonite celulit, ali neki tretmani mogu da ga ublaže.

Podsetite se i šta najlepše Srpkinje kažu o ovom, mahom ženskom, problemu:

Izvor: MONDO

Ostale vijesti