• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRATKA PRIČA: Odluke za sretniji život

Priča Ive Bezinović-Haydon iz Zagreba vjerovatno vam neće puno pomoći u traganju za srećom, ali će vas sigurno oraspoložiti i zabaviti dok je budete čitali :) Uživajte!

Izvor: IBH/MONDO

 Odluke za sretniji život

Šandor pljune u umivaonik. U prozirnu plastičnu vrećicu pažljivo položi četkicu, pastu i konac za zube. Okrene maleni pješčani sat na polici iznad umivaonika i počne prati ruke. Kada pijesak napola iscuri, zatvori vodu. Dovoljno. Minuta i pol za ruke, tri minute za zube. Složi ručnik i spremi ga, zajedno s pješčanim satom i ostatkom toaletnog pribora, u aktovku.

Udalji se nekoliko koraka od ogledala i promotri se od struka na više. Ugura potkošulju i košulju uredno u hlače. Mora paziti na bubrege. Zagladi kravatu, a zatim je povuče lagano udesno da prekrije mrljicu od kave na košulji. Remen ga je stezao. Malo ga olabavi. Supruga mu je sinoć, kada se pokušao na nju nježno uspeti, sugerirala da bi morao smršavjeti. Promotri se s boka i pogladi po trbuhu. Možda je nabacio koju kilicu. Mogao bi ponovno pokušati s plivanjem.

Šandor izvadi bilježnicu i kemijsku iz svoje aktovke. Nasloni se na zid i doda novu stavku na popis: Probaj ponovno na plivanje. Poluglasno promrlja tu rečenicu. Zvučala je slabašno i neodlučno. Precrta riječ probaj. Ponovno na plivanje je zvučalo bolje, ali svejedno nije bio zadovoljan. Nije mogao biti siguran da će imati vremena za plivanje, a nije želio prekrižiti još jednu od stavki sa svoje liste odluka.

Nadoda upitnik. To je to. Ponovno na plivanje? je sada zvučalo kao prijedlog. Nešto o čemu bi se isplatilo razmisliti. Možda će mu se dati ići, možda ne. Upitnik ga ispuni osjećajem slobode.

Šandor pregleda ostale stavke na popisu. Pročitaj bar jednu knjigu tjedno je već ranije prekrižio. Uz obitelj i posao nije imao vremena za čitanje. Prekrižio je ranije i: Pij dvije litre vode dnevno i zamijenio sa: Popij vode svaki dan. Popio je nekoliko gutljaja nakon što je oprao zube. Stavi kvačicu pored rečenice.

Sljedeće na popisu: Ne jedi slatkiše. Težak cilj. Sinoć je, nakon što je supruga zaspala, pojeo u krevetu čokoladicu koju je zaboravio pokloniti kćeri. Nema veze. Danas će imati više samo-kontrole. Ne smije biti prestrog prema sebi.

To je bila sljedeća stavka na listi: Ne budi prestrog prema sebi. Dobro mu je išlo. Kvačica. Sljedeće: Više se potrudi na poslu. Uzdahne i zaokruži rečenicu. Pogleda na ručni sat. 10:26.

Šandor spremi bilježnicu i kemijsku i zatvori aktovku. Vrijeme da se vrati u konferencijsku salu. Sastanak je dosad već trebao završiti. Ako šef prigovori što je otišao sa sastanka pet minuta nakon početka i što se nije vratio više od sat vremena, reći će mu da su ga opet mučile želučane tegobe. To je bila sasvim legitimna isprika. Svi su vidjeli da je na početku sastanka jeo grožđe.

Trudit će se više na poslu od sutra.

Iva Bezinović-Haydon
Zagreb

...........

(Priča "Odluke za sretniji život" uvrštena je u izbor najboljih priča na Mondo.ba konkursu "Priče iz komšiluka 2" i objavljena je u istoimenoj knjizi, u izdanju kuće Imprimatur. Sve priče koje objavljujemo online možete pratiti i preko naše facebook stranice "Priče iz Komšiluka")

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

odluka

Strasno! Sve i nekom pokusaju. Urafite nesto bez oklijevanja, nesti za sad i odmah, a ne za sutra.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop