O oružju i modi: Ima neka tajna veza...

Autor:

Da li ste znali da je nastanak i poslovni uspjeh čuvene firme za proizvodnju šivaćih mašina Singer neraskidivo vezan za američku oružarsku industriju?! Pročitajte…

0
A- A A+

Godine 1925. vlada SAD zatražila je od firme Singer izradu obimne inženjerske studije masovne proizvodnje službenog pištolja kolt M1911 u slučaju budućeg rata. Ova studija trajala je godinu dana i sprovedena je sa ciljem da se procijeni koji je način najbolji za prilagođavanje postojećih proizvodnih kapaciteta i metoda koji bi bili potrebni za proizvodnju 25.000 pištolja mjesečno, piše časopis "Talas".

Kao rezultat te uspješno sprovedene inicijalne studije, kompanija Singer je 1939. godine, u praskozorje Drugog svjetskog rata, od američke vlade dobila novi naročit zadatak. Firma Kolt nije mogla da podmiri potrebe američke vojske za službenim pištoljima i vlada je bila primorana da se obrati drugim fabrikama. Od Singera je sada zatraženo da izradi edukativnu tehničku studiju usmjerenu u pravcu pronalaska što boljeg načina da se druge kompanije, koje namaju nikakva iskustva u proizvodnji oružja, brzo osposobe za ratnu proizvodnju.

Bio je to sveobuhvatni obrazovni pregled proizvodnih procesa koji je uključivao tehničke crteže, fotografije radnih operacija, tačno vrijeme izrade i podešavanje alata za proizvodnju svakog pojedinog dijela — sve što je potrebno za masovnu proizvodnju pištolja u fabrikama koje do tada nisu imale doticaja sa oružjem. Od Singera je tom prilikom zatraženo i da izradi 500 reprezentativnih primjeraka pištolja kolt M1911A1 — da ostalima pokažu kako se to radi.

Za Singer je to bio izazov i prilika da pokažu šta znaju i mogu. Postavljeni zadatak brzo je završen i firma je 1940. godine isporučila naručene pištolje. Međutim, kada su pištolji stigli, američka vlada ostala je bez teksta — bili su previše dobro napravljeni!

Čuvena fabrika šivaćih mašina pištolje je izradila tako majstorski, kao da su na raspolaganju imali moderne kompjuterske CNC mašine, a svi, pa i najsitniji dijelovi, sajdžijskom su preciznošću najfinije brušeni, ispolirani i plavo finiširani (brunirani). Jednostavno, bili su toliko dobro, kvalitetno i precizno napravljeni, sa minimalnim tolerancijama, da je američka vlada procijenila kako potencijal firme Singer treba iskoristiti za proizvodnju daleko komplikovanijih sistema, te je otkazala dalju narudžbu pištolja! Objašnjeno im je da je tih 500 reprezentativnih pištolja koje su proizveli isuviše precizno izrađeno za grubu terensku i borbenu upotrebu, te da njihov kvalitet i izrada više odgovaraju nekom takmičarskom oružju ili preciznom mjernom instrumentu nego ratnoj alatki!

Danas je tih pet stotina pištolja izrađenih u Singeru i isporučenih američkom vazduhoplovstvu postalo čista primijenjena umjetnost, vrhunsko majstorstvo zanata, a primjerci koji su ostali sačuvani postižu fantastične cijene, pa ozbiljni kolekcionari za pojedine primjerke plaćaju i više od 166.000 dolara!

Tagovi:

Ostale vijesti