Van Basten: S Putinom samo o fudbalu

Autor:

Bivši holandski fudbaler i trener Marko van Basten tvrdi da je samo raspravljao o fudbalu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom njihovog susreta za vrijeme Svjetskog prvenstva.

0
A- A A+

  Van Basten, trenutno vodeći zvaničnik FIFA za tehnički razvoj, kritikovan je što se sastao s Putinom od porodica žrtava avionske nesreće, odnosna aviona oborenog projektilom, za koji zapad tvrdi da je povezan s Rusijom.

Holandska vlada objavila je u martu da smatra Rusiju zakonski odgovornom zbog njene uloge u raketnom napadu 2014. godine na avion Malezija Erlajnsa na letu broj 17 iznad istočne Ukrajine. Svih 298 ljudi u avionu je poginulo, među kojima i 196 iz Holandije.

Van Basten je posjetio Kremlj s delegacijom Svjetske fudbalske federacije. Oni su pozirali fotoreporterima s Putinom i održali okrugli sto tokom koje je hvaljena ruska organizacija Mundijala.

"Mi smo samo razgovarali o fudbalu i turniru. Svjestan sam činjenice da brojne porodice u Holandiji imaju probleme zbog onoga što se desilo s tim avionom. To je, međutim, druga tema. Samo sam bio pozvan da dođem tamo i da govorim o fudbalu", izjavio je Van Basten za Asošijeted Pres, a prenijela agencija Fena.

Upitan da li je pomogao u jačanju Putinovog imidža, Van Basten je odgovorio: "Nisam mu pomogao. Samo sam raspravljao s njim o fudbalu. Ništa drugo".

Ostale vijesti