Hrvati izazvali "potres" nakon gola Mandžukića

Autor:

Seizmološka služba Hrvatske uočila neke zanimljive signale.

Hrvati izazvali "potres" nakon gola Mandžukića Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Euforiju nakon što je Hrvatska izborila plasman u finale Mundijala zabilježile su kamere širom susjedne države, ali i seizmografi.

Naime, seizmološkinje dr. sc. Marija Mustać iz Seizmološke službe Hrvatske i dr. sc. Iva Dasović iz Geofizičkog zavoda jutros su provjeravale zapise seizmografa iz cijele Hrvatske i uočile pojačano podrhtvanje tla s početkom u 22:20 i 22:37 časova, odmah nakon što je Mario Mandžukić postigao gol za vođstvo hrvatske reprezentacije, odnosno nakon što je sudija Čakir svirao kraj utakmice kojom se Hrvatska plasirala u finale Svjetskog prvenstva, objavljeno je na portalu HRT-a.

Signal je zabilježen na nekoliko stanica koje se nalaze u blizini većih mjesta i gdje je moglo biti dovoljno ljudi koji bi mogli svojim veseljem, skakanjem, korišćenjem automobila i sličnim aktivnostima, prouzrokovati dovoljno jake vibracije koje bi vrlo osjetljivi seizmografi mogli osjetiti.

Najjače pomjeranje tla zabilježeno je na seizmološkim stanicama na zagrebačkom Horvatovcu, na Puntijarci na Medvednici, u Rijeci, u Torovima na Viru, u Ričicama kraj Imotskog, u Makarskoj i na Hvaru. Da su to stvarni potresi, magnituda bi im bila vrlo malena i čovjek ih ne bi mogao osjetiti.

Nešto slično zabilježeno je u Meksiku 17. juna kad je Meksiko pobijedio Njemačku 1:0, navodi HRT.

Tagovi:

Ostale vijesti