• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maradona i niko posle njega!

Autor mondo.rs

Ironija sudbine želela je da upravo poslednji fudbaler koji je "pao" na doping testovima na FIFA svetskim prvenstvima ovog leta u Rusiji napravi scenu koja je navijače navela na pomisao da je i dalje zavisnik.

/od reportera Monda iz Rusije/

Dijego Armando Maradona ostaće poslednji fudbaler koji je pao na doping testu na FIFA svetskim prvenstvima u fudbalu bar do Katara 2020.

U poslednjoj nedelji Mundijala u Rusiji 2018, FIFA je objavila da nijedan od skoro 4.000 uzoraka urina, krvi i seruma uzetih od fudbalera od početka godine nije bio pozitivan, što znači da je Maradonin "pad" 1994. u SAD posle utakmice Argentina - Grčka i dalje poslednji takav slučaj.

(Ironija sudbine želela je da upravo Maradona tokom šampionata u Rusiji napravi sada već kultnu scenu u VIP loži i natera ljude na pomisao da ni toliko godina kasnije nije uspeo da pobedi zavisnost od narkotika)

Međutim, kako su se pravila kontrole dopinga promenila, svi uzorci sakupljeni i od igrača koji su se nalazili u programu priprema i onih koji su stigli do same završnice, biće čuvani i iznova testirani tokom narednih deset godina.

Svetska antidoping agencija (WADA), svesna da će zauvek kaskati za modernom medicinom, jer je potrebno vreme da najmodernija sredstva budu uočena, ispistana i zabranjena, već neko vreme bavi se ponovnim testiranjem uzoraka sa prethodnih takmičenja na kojima se danas jasno vide supstance za koje se u to vreme nije znalo.

Od ukupno 3.985 uzoraka sakupljenih u prethodnih sedam i po meseci, 1.928 urina, 1.031 krvi i 1.026 seruma, 626 uzeto je tokom samog Mundijala, a 108 u nenajavljenim posetama trening kampovima širom Rusije.

Svaki fudbaler Francuske, Hrvatske, Belgije i Engleske testiran je u proseku skoro pet puta od januara, a neki od njih i osam puta.

U sva tri slučaja kada je zabeležena prekomerna doza zabranjene supstance u organizmu radilo se o unapred prijavljenoj i odobrenoj terapiji.

Do završetka Mundijala, odnosno subotnje utakmice za treće mesto između Engleske i Belgije u Sankt Peterburgu, kao i velikog finala između Francuske i Hrvatske zakazanog za nedelju u Moskvi, biće obavljeno još nekoliko testova, u programu koji je u početku obuhvatao grupu od 1.500 fudbalera koje je FIFA na početku 2018. identifikovala kao potencijalne učesnike Svetskog prvenstva.

Na tom putu jedini koji je bio pozitivan i to na kokain je kapiten reprezentacije Perua, Paolo Guerero, koji je suspendovan u novembru, ali je pomilovan posle globalne kampanje u koju su se uključili brojni poznati fudbaleri iz svih krajeva sveta tražeći da veteranu bude ukinuta kazna. Guerero je tvrdio da je za sve kriv čaj koji je pio u hotelu pred jednu od utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, što je kasnije uvaženo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC