Kako da produžite vijek baterije

Autor:

Baterije vašeg pametnog telefona jedan je od najvažanijih dijelova telefona, a vijek baterije može da zavisi od načina na koji je punite.

0
A- A A+
m:tel, punjenje, baterija Foto: Promo/m:tel

Brzo punjenje baterije je otkriće posljednjih par godina, ali nedostatak telefona sa zamjenjivom baterijom je pomalo zakomplikovala stvar. Ukoliko isti telefon koristite godinu dana i više, nakon nekog vremena ćete primjetiti kako se trajanje baterije na jednom punjenju značajno smanjilo.

Nažalost vremenom baterija propada i tu ne možete uraditi ništa, ali postoji nekoliko sitnica koje možete napraviti da usporite taj proces.

Djelomično punjenje baterije

Jedan od mitova kad je u pitanju punjenje baterije jeste da povremeno morate u potpunosti isprazniti i skroz do kraja napuniti bateriju da biste izbrisali memoriju baterije. Ovo je posebno pogrešno kad su u pitanju litijum jonske baterije. To je možda imalo veze kod onih starijih baterija, ali na ovo možete zaboraviti.

Djelomično punjenje baterije je sasvim u redu i od njega možete imati koristi kad je u pitanju duži vijek trajanja i ne morate da bježite od njega.

Izbjegavajte punjenje telefona preko noći

Za sve one kojima je raspored prilično gust, punjenje preko noći predstavlja najjednostavnije rješenje. Uključe telefon u utičnicu i legnu na spavanje, ali to nikako nije dobra opcija. Neprekidno punjenje baterije može prouzrokovati štetu na metalnom litijumu što dugoročno smanjuje stabilnost i može dovesti do kvara u sisitemu i restartovanja sistema. Druga stvar jeste što ostavlja bateriju na višem naponu kada je napunjena na 100% i treće stvara višak toplote koji je uzrokovan rasipanjem energije.

Ne preporučuje se igranje igrica ili gledanje videa za vrijeme punjenja

Najefikasniji način čuvanja baterije jeste da ne dirate telefon, da ga ne koristite za vrijeme punjenja jer to veoma negativno utiče na sam vijek trajanja baterije. To vrijeme će vam svakako dobro doći da radite nešto drugo.

Toplina loše utiče na bateriju

Pored svega navedenog, temperatura je ključna stvar kad je u pitanju očuvanje baterije. Visoke temperature stresiraju bateriju zbog čega ona gubi kapacitet puno brže nego što bi inače. Idealna temperatura na kojoj telefon treba da bude jeste između 25 i 30 stepeni Celzijusovih i zato uvijek pazite da telefonu ne bude previsokim temperaturama.

Tagovi:

Ostale vijesti