• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA PAMĆENJE: Novak slomio Nadala u meču godine!

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Vratio se! Novak Đoković je u epskoj borbi pobijedio velikog rivala i ponovo se plasirao u finale Vimbldona!

Poslije PET sati i 14 minuta gladijatorske borbe:

Novak Đoković - Rafael Nadal 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8

Najbolji srpski teniser, trostruki osvajač Vimbldona, ponovo će igrati za trofej najuglednijeg Grend slem turnira! Rival će mu biti Južnoafrikanac Kevin Anderson, a meč će biti odigran u nedjelju u 15 časova.

U današnjem, možda i najboljem međusobnom duelu od čak 53 međusobna duela teniskih legendi, Đoković je poslije dva dana borbe i u 18. gemu petog seta, slomio otpor takođe do kraja upornog Španca i izborio plasman u meč za titulu.

Subotnjim trijumfom, ka kojem je krenuo u petak uveče, Novak je pokazao da je opet onaj stari, čvrsti, stabilni i "gladni" Novak Đoković! Takvim nastupom i uspjehom za koji je dao sve što je mogao, nekadašnji "Broj 1" ostvario je pobjedu koja je važnija od toga šta će biti u nedjelju.



I u usponima i u padovima, u neizbježnim fizičkim krizama, kao i pred Rafinim naletima, Đoković je ostajao pribran. Što je bilo teže, on je bivao hrabriji.

Dugo će se pamtiti mnogi poeni, udarci i sekvence današnjeg meča, ali je vjerovatno odlučujuće bilo ono što se dogodilo u 15. gemu posljednjeg seta. Pri neriješenom rezultatu (7:7), Novak je spriječio čak tri Nadalove brejk lopte, koje su u toj fazi meča imale težinu meč lopti.

Dok su ga mnogi vidjeli na konopcima, Đoković se bez ustezanja odlučivao na teža rješenja i još jednom pokazao zašto veliki šampion.

Za razliku od Novaka, koji je kao nekad "brisao" loše momente iz pamćenja, Nadal nije uspio da se oporavi od te propuštene šanse. Đoković je već u sljedećem gemu izborio prvu meč loptu, zatim bez problema osvojio svoj servis gem i potom dovršio posao.

Iako su obojica pravili čuda u duelu koji je ušao u šesti sat, Nadal na 0:40 nije imao način da spriječi Novaka da ga pobijedi 27. put.

Obojica su pozdravljena ogromnim aplauzom publike, svjesne da je prisustvovala nečemu velikom, meču godine i spektaklu kakav se dugo, dugo neće ponoviti na Vimbldonu.




IZ MINUTA U MINUT:

PETI SET

10:8 KRAJ! TRI MEČ LOPTE I POBJEDA SRPSKOG TENISERA!

9:8 Novak je i dalje miran i pribran. Bez trzavica je osvojio još jedan svoj servis gem i vratio teret na Nadalova leđa.

8:8 Velika šteta... Spasao je Rafael Nadal Novakovu meč loptu (30:40) i ostao u meču.

8:7 Spektakularno! Tako je Đoković odbranio treću Nadalovu brejk loptu, pa vratio prednost! Hrabar je Novak i zato je opet poveo! Španac opet mora da servira da ostane u meču. Pamtiće se neki udarci i poeni iz ovog gema.

7:7 Ponovo je moglo da bude još uzbudljivije... Imao je Đoković 15:30 i ponovo se Nadal izvukao snažnim i uzastopno pogođenim prvim servisima.

7:6 Čini se da je Đoković "prodisao" i da je sada spremniji za borbu nego prije nekoliko gemova. U ovom je odservirao svoj 21, pa 22. as i opet poveo.

6:6 Moguća prilika je bila na Novakovom udarcu za 0:15, ali je loptica završila u mreži.



6:5 Veliki trud, mnogo trčanja i Đoković je sačuvao prednost. Nadal će opet poslije pauze servirati za ostanak u meču.

5:5 Ne može biti uzbudljiviji meč. Đoković je vodio 0:30 i bio je na dva poena od finala, a Nadal ga je tu i zadržao za sada. Prije svega zbog četiri jaka servisa.

5:4 Dobro je! Novaku očigledno ne prijaju duge razmjene, ali je našao način da se izvuče poslije dvije Špančeve brejk lopte.

4:4 Šteta... Imao je Đoković brejk loptu, ali se Nadal izvukao.

4:3 Još jedan Đokovićev siguran servis gem. Može li u sljedećem da zaprijeti Špancu?

3:3 Bez nagovještaja brejk lopte u prvih šest gemova posljednjeg seta. Sada je i Nadal počeo da pogađa (danas duplo više asova nego juče).



3:2 I Nadal je viknuo "bravo" poslije jednog Novakovog poena. Poslije toga je Đoković odservirao as. Djeluje umorno sada Novak i zato će mu prijati ovaj, još jedan kratak gem.

2:2 Bez izgubljenog poena, uz ne previše potrošene energije, Nadal je izjednačio.

2:1 Servis je i dalje tu. Uz pomoć dva asa Novak je ipak mirno našao način da odluči ovaj gem. I da sačuva vođstvo.

Dok odmiče peti set, sve je očiglednije da opada ritam. I ritam meča i ritam obojice igrača, jer sve češće griješe.



1:1 Opet je Nadal dao Đokoviću šansu na kraju gema, opet je sa mreže poslao loptu gdje je Novak htio, ali bekhend srpskog igrača nije donio poen. Izjednačenje.

1:0 Ovaj set je počeo prema planu. Đoković je servirao i poveo je sa "nulom".

ČETVRTI SET (54 minuta) - 3:6

3:6 Nadal osvaja set i izjednačuje na 2:2. Veliku, veliku šansu je propustio Novak. Imao je 0:40, imao je ponovo i Nadala na mreži na 40:40, ali nije uzvratio brejk. I u ovom polufinalu će se igrati peti set. Đoković nije iskoristio pet brejk lopti u ovom setu.

3:5 Još jedan Nadalov brejk. Iako je Španac bio ofanzivniji i iako je počeo konkretnije, Đoković je imao šansu da izađe iz teške situacije. Rafa je bio na mreži, a Nole je gađao tamo gdje nije trebalo. I zbog toga se udarao po nozi poslije gema.

3:4 Poslije Novakove serije, Nadal je reagovao i osvojio gem. I nije to uradio lako, već poslije duge, duge serije u odlučujućem poenu. U subotu gledamo isti tenis kao i u petak - fenomenalan.

3:3 Đokovićev pravi ritam je tu. Otvorio je gem svojim 15. asom, pa perfektno umirio lopticu na mreži (30:0) i pokazao da Španac neće imati šansu za brejk. I nije je imao.

2:3 BREJK! Kada je i bio najvažniji! Novak je najbrže odgovorio na Špančev nalet, poveo 40:15 i za samo nekoliko minuta oduzeo Nadalu prednost.

1:3 Gem kakav je Đoković tražio. Brzo osvojeni, dobrom igrom i ekspresnim poenima. Sa "nulom".

0:3 Španac je definitivno bolje počeo set. Agresivan je, brz i potvrdio je brejk. Forhend paralelom je pogodio ćošak terena za sigurnih 40:0, a onda je isto uradio i za osvajanje gema.

0:2 Nadal odmah pravi brejk. Iskoristio je šanse koje Đoković maloprije nije i sada vodi 2:0.

0:1 Čak 15 minuta trajao je prvi subotnji gem. Đoković je dva puta imao brejk loptu, ali se Španac izvukao.

Ovako su izgledala jučerašnja tri seta!



Komplikovani petak 13. učinio je najprije da Srbin i Španac čekaju šest i po sati kraj prvog polufinala Vimbldona, a onda ih je poslije tri sata spektakularne borbe zaustavio engleski zakon.

Đoković i Nadal su nakon dramatičnog kraja trećeg seta morali da napuste Centralni teren Vimbldona, jer je nakon 23 časa prema tamošnjem vremenu (a ponoći prema vremenu u Srbiji) zabranjeno održavati javne sportske događaje.

Novak je u svlačionicu otišao zadovoljniji, jer je u taj-brejku spasao čak tri set Rafine set lopte za potpuni preokret u setovima i ipak trijumfovao rezultatom 11:9.

Đoković igra za plasman u svoje prvo finale od 2015. (kada je igrao protiv Rodžera Federera), a Rafael Nadal za povratak u meč za titulu poslije čak sedam godina. On je posljednji put igrao za titulu najprestižnijeg Grend slema 2011, kada ga je savladao upravo Đoković.

Najbolji srpski teniser do sada je tri puta osvajao Vimbldon (2011, 2014, 2015), a Španac je to uradio dva puta (2008, 2010). Ovo je njihov 52. međusobni duel i Đoković ima trijumf više u tim okršajima (26:25).

Pratite tekstualni prenos nastavka polufinala na MONDU. Ko pobijedi igraće protiv Južnoafrikanca Kevina Andersona.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Tužno, jadno, neshvatljivo... Muška, gladijatorska, prava takmičarka polufinala, od 5,5 i 6,5 sati,a žensko finale od sat vremena patnje i nemoći,premija ista, 2,25 mil £

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC