• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi ni s bronzom kući, najveći uspjeh Belgije!

Autor mondo.rs

"Gordi albion" odigrao najlošiji meč na šampionatu i ostao i bez bronze. Belgijanci raspoloženi i orni za igru, novi "ples" De Brujnea i Azara.

Belgija je i drugi put na ovom Svjetskom prvenstvu pobedila Englesku!

U Kalinjingradu, u meču koji su praktično igrali rezervisti i koji je pobjedniku donosio teži dio žrijeba, minimalnim rezultatom trijumfovali su Belgijanci, dok su još bolju partiju prikazali u meču za treće mjesto u Sankt Peterburgu - u nastupu najboljih raspoloživih snaga.

Pogotkom Tome Menijea iz 4, odnosno Edena Azara u 81. minutu - Belgijanci su se okitili bronzom za najveći uspjeh u istoriji fudbala te zemlje.

Englezima kao da je mnogo teže pao poraz od Hrvatske u polufinalu Mundijala, djelovali su istrošeno i nedovoljno motivisano, a rastrčani protivnik, koji je rano poveo, s uživanjem je priveo takmičenje kraju i zabavio navijače driblinzima Mertensa, De Brujnea, Azara i drugih...

BELGIJA - ENGLESKA 2:0 (1:0)

Na ovom meču možda se i najbolje vidjelo koliko Belgijancima znači Menije i njegova prodornost po desnom boku, koja je veoma nedostajala u polufinalu protiv Francuske, pa je fudbaler PSŽ-a došao u dvije velike šanse na ovom susretu i jednom se i upisao u strijelce. Bila je to izuzetna lopta Lukakua "kroz" odbranu Engleske, Šadli je s lijevog boka proslijedio na dalju stativu, a Menije je stigao do lopte pre Rouza i matirao nemoćnog Pikforda.

Sjajni golman je u finišu meča odbranio pokušaj Menijea nakon odlične akcije koju je bek probao da završi volej udarcem, ali je ipak morao da izvadi loptu iz mreže još jedanput.

Raspoloženi Azar je vrebao na ivici ofsajda pored Fila Džounsa, KDB je osjetio pravi trenutak kada da ga "usluži", a fudbaler Čelsija i sigurno najbolji fudbaler Belgije na ovom prvenstvu rutinski je riješio "jedan na jedan" s Pikfordom.

Ovo je prvi put od 1974. i duel Poljske i Brazila da je meč za treće mjesto završen s manje od tri gola. Englezi i Belgijanci su do sada igrali po jednom meč za treće mjesto, ali su bivali poraženi. Francuska je poslije produžetaka 1986. godine dobila Belgijance, dok je Italija bila bolja od Engleske četiri godine kasnije.

Mogla je Belgija još do nekog gola da je Lukaku bolje kontrolisao loptu, pa tako nije uspio da pretekne Harija Kejna na listi najboljih strijelaca - sa 6 golova.

Kejn je i na ovom meču rijetko ulazio u šanse, Englezi su najopasniji bili opet poslije prekida koje ovog popodneva u gol nije mogao da pretvori Hari Megvajer, dok je najbolju šansu imao Erik Dajer kada je lobovao Kurtou, ali je Aldervereld stigao na vrijeme da je izbaci sa gol linije.

To možda i najbolje govori ko je bio motivisaniji u ovom meču...

BELGIJA: Kurtoa - Aldervereld, Kompani, Fertongen - Menije, Tilemans (od 77. Dembele), Vitsel, Šadli (od 39. Fermalen) - De Brujne, Azar, Lukaku (od 60. Mertens).

ENGLESKA: Pikford - Džons, Stouns, Megvajer - Tripijer, Loftus Čik, Dajer, Delf, Rouz (od 46. Lingard) - Sterling (od 46. Rašford), Kejn.

Meč je sudio Alireza Fagani iz Irana.



IZ MINUTA U MINUT:

90+3' - KRAJ!

82' - GOL! BELGIJA DOLAZI DO DRUGOG GOLA! AZAR!

Vrebao je na ivici ofsajda, čekao ga je De Brujne, a kada je Fil Džouns ostao dovoljno ispred njega - lopta je isporučena. Spetljao se štoper Junajteda, Azar je izbio pred Pikforda i rutinski završio ovu akciju.

80' -
Megvajer dobija žuti, Dembele mijenja Tilemansa, a Belgija ubitačno prijeti iz kontre. Prelijepo su sarađivali Mertens i KDB, lopta je na kraju išla na volej Tomasu Menijeu - no, Pikford ponovo spasava Engleze.

74' -
Sve opasniji Englezi, Megvajer opet poslije prekida prijeti.

70' - DAJER!

Najveća šansa na meču, dupli pas Rašforda i Dajera, igrač Totenhema je izašao sam pred Kurtou, lobovao ga, ali u posljednji čas Aldervereld čisti u korner. Kakva prilika!

60' -
I upravo Lukaku izlazi, mijenja ga Dris Mertens.

59' - Meč bi već mogao da se proglasi završenim da Lukakua malo bolje služi prijem na ovom meču. "Izmislio" je De Brujne nerealnu asistenciju za njega, ali kao da je napadač Belgije zaspao na milisekundu i tako dozvolio Pikfordu da bude brži.

55' -
Lingard oštro iz teške pozicije, a malo kasni Kejn da zakači i proslijedi u mrežu!

52' -
Džon Stouns prvi Englez u bilježnici Iranca. Englezi ipak djeluju kao da su dobili novu energiju s novim igračima na terenu...

46' -
Sautgejt nije bio zadovoljan, pa mijenja dvojicu igrača. Rašford je u igri umjesto Sterlinga, dok Denija Rouza mijenja ofanzivniji Lingard. Ovo znači da će Delf na lijevu stranu.


45' - Lukaku izlazi "jedan na jedan" sa Stounsom, ali blokiran je. To je sve od prvog poluvremena.

39' -
Šadli ne može da nastavi meč zbog povrede, mijenja ga Fermalen.

35' - Slab šut Tilemansa poslije kornera, ali Aldervereld uspijeva iz okreta da šutne i ugrozi gol Engleske, ali srećom po Pikforda to ide malo preko prečke.

24' -
Englezi sve bliže golu Belgije, Hari Kejn uklizava i umalo uspijeva da iznenadi Kurtou...

15' -
Loftus-Čik glavom, ali njegov klupski koleg Kurtoa to lako hvata. Prije toga mlak udarac Delfa...

12' -
Romelu Lukaku ponovo "kroz" odbranu Engleske, a na traljav udarac De Brujnea koji jedva brani Pikford - ne natrčava Azar.

10' -
Čim pređe polovinu terena ozbiljno djeluje Belgija, dok se Engleska, kao i do sada na turniru, najviše uzda u prekide i Kirana Tripijera.

4' - GOL! VODI BELGIJA! MENIJE!

Prva konkretna akcija i gol za reprezentaciju Belgije!


Veliki dio posla odradio je Romelu Lukaku koji je dobro sačuvao loptu, a potom "kroz" odbranu Engleske proigrao Šadlija, da bi s lijevog boka lopta stigla na desni odakle je MENIJE rutinski matirao Pikforda.

Očajno je desnog bočnog Belgije, koji nije igrao protiv Francuske i mnogo im falio, ispratio Deni Rouz...


1' -
Meč je počeo.

Igrali su u istoj grupi, ali meč u kom nisu razmišljali naročito o pobjedi pošto je slabija pozicija nosila nešto lakši žrijeb... Belgijanci su taj susret odigrali motivisanije, slavili golom Adnana Januzaja, a potom kroz teži dio "kostura" stigli do polufinala gdje ih je zaustavila Francuska.

Englezi su "pali" poslije produžetaka protiv Hrvatske i tako nisu uspjeli da "vrate fudbal kući", ali sigurno da ih i bronzana medalja motiviše kako bi potvrdili da su na pravom putu.

Ne treba pominjati i koliko su Belgijanci motivisani da se njihov fudbal pamti sa ovog Svjetskog prvenstva, iako se po pravilu rijetko pamte utakmice za treće mjesto, ali ako smo nešto navikli - onda je da garantuje mnogo golova.

Garet Sautgejt je napravio više promjena od svog kolege, pa su tako Loftus Čik, Dajer, Delf, Rouz i Džons dobili šansu od starta, dok je kod Martineza malo iznenađenje Tilemans.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC