• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Hrvatskoj: "Ludnica" pred finale SP

Autor mondo.rs

Širom Hrvatske od ranih jutarnjih sati je vrlo živo, jer se svi "oštre" za meč sa Francuskom u borbi za titulu prvaka svijeta u fudbalu

/Marko Tanasković, izveštač MONDA iz Hrvatske/

Euforija je blaga riječ za stanje koje je zahvatilo Hrvatsku nakon plasmana njihove reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Dovoljno je pustiti radio i to državni i biće vam jasno da stanje nije redovno. Na dan polufinala sve vijesti su počinjale najavom utakmice, što je i bilo za očekivati, ali onda su slijedile brojne navijačke pjesme posvećene reprezentaciji i tako cijeli dan.

Automobili su okićeni zastavama zadjenutim u prozore ili preko hauba, kao i posebnim navlakama za retrovizore, takođe, sa državnim simbolima.

Ipak, pravi "šok" je vidjeti ljude na ulicama koji su masovno u dresovima reprezentacije. I to ne samo oni za koje bismo pretpostavili da prate fudbal i Mundijal, već i daleko mlađi. Oni koji dosad nisu imali dres, nabavili su ga pred polufinale, koje znamo kako se završilo i donijelo nevjerovatno oduševljenje širom Hrvatske.

VANREDNO

Na dan finalne utakmice prodavnice će raditi kraće, a na dočeku hrvatske željeznice će prevoziti putnice ka Zagrebu u pola cijene, a biće uvedeni i vanredni polasci

Inače, "kockaste" majice i replike dresova, osim domaćih, masovno kupuju i mnogobrojni turisti. A novi plavo-crni dres je naročito popularan među tinejdžerima jer, kako nam je rekla jedna 15-godišnjakinja, "baš je fora". Na plažama su glavni hit privremene "tetovaže" u vidu mini šahovnica, koje se lijepe po cijelom telu.

Čak su i mirni "otoci" proključali. Tako je u malom mjestu Šepurine na ostrvu Prvić kod Šibenika plasman u finale proslavljen pravom bakljadom.

"Mislim da je vrhunac već dostignut plasmanom u finale, jer ćemo jednako proslaviti i ako budemo drugi. Niko nije mogao da vjeruje da će se ovo desiti", kaže za MONDO Nikica Vlahov iz Zagreba, koji priznaje da nije fudbalski zaluđenik ali je ispratio većinu utakmica u Rusiji.

On, kao i mnogi drugi, bio je rezervisan prema tome šta hrvatska reprezentacija može da uradi na ovom Mundijalu, iako je, kako kaže, ekipa nevjerovatna i ko zna da li će se ikad više ponoviti ovakav sastav.

Pitali smo Nikicu i da li se u Hrvatskoj gleda "porijeklo" igrača, odnosno iz kog kluba su potekli.

"Svakako da ne. To je bitno samo onim fanatičnim klupskim navijačima, kojih i nema previše, a i oni ionako bojkotuju sve što radi Hrvatski nogometni savez, pa čak i reprezentacija", rekao je naš sagovornik.

Ovaj 37-godišnjak kaže da se najviše raduje dočeku koji će biti organizovan na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

"Bez obzira kako se završi finale, a ja sam uvjeren da dobijamo Francuze, tamo će biti ponovo 200 hiljada ljudi (kao što je bilo 1998. kada je Hrvatska osvojila treće mjesto na SP u Francuskoj) i biće apsolutni spektakl".

Osim rezultata na fudbalskom terenu, ovaj uspjeh komšija ima i širi značaj. Prema informacijama Hrvatske turističke organizacije, pojam "hrvatska" se u posljednjih nekoliko dana traži na internetu 15 odsto više.

Uspjeh hrvatske reprezentacije je dokaz da je sve moguće, ma koliki da je čovjek ili zemlja, smatra Riječanka Mirna Turčinović, koja trenutno živi i radi u Češkoj.

Ona je za finale doputovala u Hrvatsku, a sve dosadašnje utakmice je pogledala u Pragu zajedno sa prijateljima iz našeg regiona, koji su, u ovim završnim mečevima, svi navijali za Hrvatsku.

"Osim 'naših', čestitali su mi i prijatelji iz cijelog svijeta, što je stvarno super osjećaj, iako ja nisam nimalo zaslužna za uspjeh reprezentacije", iskrena je Mirna kojoj joj je posebno drago što je ovaj plasman  probudio u ljudima zajedništvo.

Finale Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, Francuska - Hrvatska se igra danas, od 17 časova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC