• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čitaoci pišu za MONDO: Marseljeza

Autor mondo.rs

Kad imaš 19 godina a već si šampion sveta u fudbalu logično pitanje: "Šta ćeš, sine, da radiš sa 25?". Priča o Francuskoj, selektoru i tinejdžerskoj bombi.

 Kilijan-Mbape-Francuska Izvor: MONDO

/autor: Vlada Ćuk, data analyst u Wireless Media/

Kažu da treba staviti pare na reprezentaciju koju prvu popuniš u "Panini albumu". Prva je bila Francuska. I pre samog prvenstva, bez obzira na kolekcionarsko sujeverje, bio sam prilično siguran da će Francuzi osvojiti ovo prvenstvo.

Izvor: MONDO

Prvo, imaju odličnog trenera koji je očistio tim od problematičnih individualaca, poput Benzeme. Dešan h trenira od 2012, i pored ispadanja na Svetskom kupu u Brazilu (od tada brutalne Nemačke), ostao je da ih uigrava za Rusiju.

Doveo ih je pune samopouzdanja, posle nekih godina dana i jednog jedinog poraza u svim utakmicama. Pored toga, kao igrač je osvojio sve, kao trenere dosta toga, ali i dalje skuplja. To je jako puno značilo ovom timu.

Drugi su najmlađi tim na prvenstvu, a već se znalo da pucaju od fizičke spreme i čistog kvaliteta. Stravično dobro su uigrani i svako zna svoje mesto, bez ikakvog isticanja individualnih kvaliteta. To im je bila velika prednost, jer mladi igrači su željni igre, a onda i slave. I gladni.

Treće, Kilijan Mbape. Ovo je možda i presudni deo francuske slagalice. Mbapeu je, tokom prodora protiv Argentine, izmerena brzina 44,7 k/s. Tokom meča, prosečna brzina je bila 36 kmh/h. Jusa Bolt je tokom trke 100 metara sprinta 2009. godine trčao 37,58 k/s. Najbrže što je trčao u toj trci je 44,72 k/s. Mbape je trčao sa loptom, na travi. Iako brzina nije toliko bitna, ovaj klinac ima fenomenalnu tehniku, dribling i šut. To je pokazao i u finalu prtiv Hrvatske, ali i tokom celog prvenstva. Spakovao je čak i 4 gola, na sve ostalo što je radio po terenu. Sa 19 godina. I ne samo to, nego je posle Pelea, najmlađi igrač koji je postigao gol u finalu Svetskog kupa.

"On ima tehniku i viziju igre, kakvu deca u njegovom uzrastu nemaju. Kao da ima oči na leđima. Perfektno dobro zna da anticipira gde će lopta otići. Od prvog dodira sa loptom igrao je sa starijim godištima, jer nikad nije bilo poente da igra sa svojim godištem. Bilo mu je previše lako. Čak mu je i ovaj nivo lak".

Još od Monaka postiže rekorde, kada je oborio rekord Tjerija Anrija, kao najmlađi strelac u istoriji kluba. Ubrzo posle je postao najmlađi igrač koji je postigao het trik u istoriji francuske lige. Od tog momenta kreće poređenje sa Anrijem, iako su drugačiji tip fudbalera, jer stil igre Kilijana više liči stilu pravog Ronalda, debelog Zube. Nadamo se da će stići i prestići Zubu, to je dobro za fudbal, jer ćemo gledati dugo još jednog fudbalskog fenomena.

Mbape je još tinejdžer, a na sledećem Svetskom kupu će imati samo 23 godine, dok će njegovi partneri u napadu Lemar i Dembele, imati 26, odnosno 25 godina. Sve to govori, pored toga što će i srž reprezentacije ostati nepromenjena na sledećem Svetskom prevenstvu, da možemo očekivati novo uživanje u fudbalu tokom zimskih meseci.

I ko će biti glavni favorit na Svetskom prvenstvu 2022? Kladite se na Francuze.

SVE brojke Mundijala: Zbog ovoga je bio uzbudljiv!

Usputno možete i da pročitate o jako lepom gestu Kilijana:

Kilijan Mbape je već ŠAMPION sveta!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC