Potvrđen DNK: Hoće li konačno sahraniti Romanove?

Autor:

Nova analiza DNK izvršena na ostacima poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice potvrdila je njihovu autentičnost, rekli su danas ruski istražitelji.

0
A- A A+
car nikolaj II, car nikolaj, spomenik, spomenik caru nikolaju Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Rezultati tog testa bi mogli da navedu Rusku pravoslavnu crkvu da prizna ostatke kao autentične i dozvoli njihovu versku sahranu.

Više dosadašnjih analiza je potvrdilo da kosti zaista pripadaju poslednjim Romanovima, međutim Crkva, kojom dominiraju konzervativci, nikada ih nije priznala.

Večni mir u Petropavlovskoj tvrđavi

Otkrivene 1979, kosti Nikolaja II, carice Aleksandre i troje njihove dece sahranjene su u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu 1998, uz ceremoniju koju je tadašnji ruski patrijarh ignorisao. Sa njima su sahranjene i streljane sluge. Ostaci za koje se veruje da pripadaju preostaloj deci poslednjeg cara, princu Alekseju i princezi Mariji, otkriveni su 2007. ali još uvek nisu sahranjeni, zbog nedostatka dogovora države i crkve.

Novi testovi, izvršeni na zahtev RPC, "pokazali su da je reč o ostacima nekadašnjeg cara Nikolaja Drugog, njegove porodice, i slugu", saopštio je Istražni komitet, institucija zadužena za rešavanje glavnih kriminalnih slučajeva u Rusiji.

Kako je navedeno, bilo je potrebno ekshumirati ostatke cara Aleksandra III, pretposlednjeg ruskog cara, da bi se dokazalo da se radi o "ocu i sinu".

Portparol Crkve, Vladimir Legojda, rekao je da je sveštenstvo "s pažnjom" ispitalo rezultate i pozdravio je "transparentnu atmosferu" istrage koju su sprovele ruske vlasti, započete 2015. i koja još traje.

Bivšeg cara Nikolaja II (abdicirao je u Februarskoj revoluciji, četiri meseca ranije), njegovu ženu Aleksandru, ćerke Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju i sina Alekseja streljali su boljševici u Jekaterinburgu u noći između 16. i 17. jula 1918. Sa njima je streljano i četvoro slugu koji su odbili da napuste carsku porodicu.

Carska porodica je kanonizovana 2000. godine, a 16 godina kasnije za sveca je proglašen i njihov lekar Jevgenij Botkin, koji je streljan sa njima.

Ekshumirani ostaci ruskog cara Aleksandra Trećeg

Ruski patrijarh Kiril bi večeras trebalo da predvodi litiju u znak sećanja na Nikolaja II i njegovu porodicu na mestu njihovog ubistva, kod manastira podignutog u njihovu čast na mestu nekadašnjeg doma trgovca Ipatijeva, u čijem podrumu je carska porodica streljana.

Ostale vijesti