Koliko traje idealna popodnevna dremka

Autor:

Popodnevne dremke su sasvim OK, ali je važno koliko spavate jer od toga zavisi da li ćete se probuditi odmorni ili "slomljeni".

Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada vam se posle podneva toliko pridrema da je krevet sve o čemu možete da razmišljate. To je uobičajeno jer između 13 i 15 časova dolazi do prirodnog pada budnosti. Zato, ako se nalazite negde gde možete da dremnete i spava vam se popodne, odmorite se.

Najpre, potrebno je da razumete zašto dremamo. Nekad, da bismo nadoknadili izgubljeni san tokom noći, nekad jer želimo da ostanemo duže budni uveče, ponekad zato što nam je dosadno i da bismo "ubili vreme".

U svakom slučaju, popodnevne dremke su sasvim uobičajene i čak 50 odsto ljudi barem jednom nedeljno popodne spava.

Prednosti popodnevne dremke

Ne samo da ćete se nakon toga osećati budnije i odmornije, već popodnevna dremka poboljšava i kognitivne funkcije, vreme reakcije, kratkoročno pamćenje, pa čak i raspoloženje.

Jedno istraživanje je pokazalo da spavanje u popodnevnim časovima dovodi do promena u moždanim kanalima zbog kojih lakše i brže učimo.

Generalno, efekti popodnevnog dremanja su slični onim kakve ima konzumacija kofeina, samo što dremka nema nikakvih "nuspojava".

Koliko bi dremka trebalo da traje

Trajanje popodnevnog odmora zavisi od toga koliko imate vremena na raspolaganju, šta želite od te dremke i kakvi su vam planovi te večeri. Uopšteno govoreći, što je dremka duža, to ćete se osećati svežije nakon buđenja.

Duge dremke u trajanju od sat do dva znače da ćete  se osećati manje pospano, ali i da će vam te noći biti potrebno manje sna. To takođe znači i da će vam možda biti teže da zaspite uveče.

Ako planirate da uveče ostanete budni duže nego inače ili ako vam ne smeta to što će vam biti teže da zaspite, onda je idealno trajanje popodnevne dremke oko sat i po. Toliko traje jedan ciklus spavanja, što znači da ćete u fazi dubokog sna biti oko sat vremena, a da ćete u fazi lakog sna biti oko pola sata.

Zbog toga što ćete se probuditi u fazi lakog sna osećaćete se budno, odmorno i sveže. Međutim, buđenje u fazi dubokog sna dovešće to toga da se osećate pospano i usporeno. Ako se osećate tako nakon buđenja, ne brinite jer će proći nakon nekog vremena.

Druga opcija je da kratko dremnete i probudite se kao novi. Kada je reč o takvo popodnevnom odmoru, najbolje je da spavate između 10 i 15 minuta, a nakon toga ćete se osećate znatno svežije, budnije, poboljšaće se i kognitivne funkcije, kao i raspoloženje. Ti efekti obično traju nekoliko sati.

Ove kratke dremke su odlične kada nemate mnogo vremena za odmor, a potrebno vam je da se brzo "resetujete", ali su sjajne i zato što se nakon toga nećete osećati pospano i tromo, sporo, pošto nećete ni ući u fazu dubokog sna.

Istraživanja pokazuju da dremke u periodu ranog ili srednjeg popodneva daju najbolje rezultate, u smislu da se nakon njih osećamo bolje nego kada spavamo u neko drugo doba dana. Naravno, ako vam se spava i umorni ste, dremka pomaže u bilo koje doba dana.

Tagovi:

Ostale vijesti