• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uradili smo ono što nijedan političar nije!

Autor mondo.rs

Magovi tehnoloških inovacija ovako su poslali jasnu poruku svetskim liderima.

Lideri tehnološke industrije potpisali su sporazum kojim se obavezuju da neće razvijati smrtonosno autonomno oružje.

Sporazum su potpisali Ilon Mask (SpaceX, Tesla), Šejn Leg, Mustafa Sulejman i Demis Hasabis (Google DeepMind), osnivač servisa Skype Jan Talin, neki od najpriznatijih istraživača AI kao što su Stjuart Rasel, Jošua Bengio i Jirgen Šmidiber, i drugi.

"Učinili smo ono što političari širom sveta nisu. Napravili smo pomak sa reči na dela, i utvrdili jasna ograničenja za razvoj AI tehnologije u borbene svrhe," saopštio je potpisnik sporazuma i profesor fizike na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, Maks Tegmark. Ovo je poslednji u nizu poteza nezvanične globalne koalicije inovatora koji se protive razvijanju takve tehnologije.

Sporazum upozorava da su sistemi koji "koriste veštačku inteligenciju da bi odabrali i napali mete bez ljudskog učešća" moralna i realna pretnja.

"Odluka da se oduzme ljudski život nikada ne bi trebalo da bude poverena mašini, a sa pragmatične strane, širenje ovakvog oružja bil bi opasno i destabilizujuće po svaku državu i pojedinca," navodi se u sporazumu potpisanom na Međunarodnoj zajedničkoj konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Stokholmu.

Organizator je Institut za budućnost života (FLI), koji je ranije objavljivao tekstove i pisma pojedinaca kojima se pozivaju Ujedinjene nacije da pooštre postojeća pravila vezana za autonomno oružje. Ovo je prvi put da su učesnici individualno "položili zakletve" da takvu tehnologiju neće razvijati.

Roboti će "čitati" naše misli i osećanja

"The Verge" prenosi da postoji nekoliko glavnih problema u ograničavanju razvoja AI u vojne svrhe. Najpre, najveće sile koje razvijaju tu tehnologiju su SAD i Kina, koje za sada nisu pokazale interesovanje za učešće u ovom dijalogu. Zatim, kategorizacija smrtonosnog autonomnog oružja je maglovita i potrebne su jasnije definicije koje ne ostavljaju prostora dilemi.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS