Dečaci iz pećine: U očaju hteli smo da kopamo

Autor:

Dvanaest dečaka i njihov fudbalski trener koji su posle više dve nedelje spaseni iz pećine na severu Tajlanda izašli su danas iz bolnice i održali konferenciju za novinare na kojoj su dočekani aplauzom školskih drugova i novinara.

0
A- A A+

 Dečaci su održali kratku demonstraciju svojih fudbalskih veština na posebnom malom terenu, koji je postavljen u hali u kojoj su održali konferenciju, prenosi Asošijeted pres (AP).

Portparol vlade general poručnik Sansern Kevkamnerd rekao je da su psiholozi i lekari na konferenciji bili da bi odabrali pitanja i starali se o zdravlju dečaka.

DIRLJIVO: Progovorili dečaci iz pećine!

Na prva dva pitanja odgovorili su lekari i rekli da je cela ekipa dobro. Lekari su kazali da su dečaci dobili prosečno po tri kilograma od spasavanja prošle nedelje i dodali da su tokom više od dve nedelje, koliko su bili zarobljeni u pećini, izgubili u proseku po četiri kilograma.

Maske se izvinio "pedofilu" spasiocu

Osnivač kompanije Tesla, Ilon Mask, i izvinio se britanskom spasiocu Vernu Ansvortu koji je učestvovao u spasavanju dečaka iz pećine na Tajlandu zbog toga što ga je na Twitteru nazvao pedofilom. Mask kaže da je to učinio u besu i da je pogrešio. Uvredljivi tvit Mask je napisao reagujući na intervju u kojem je Ansvortov ocenio da mala podmornica koju su Mask i njegova kompanija poslali kao pomoć spasiocima nije upotrebljena ali da, kako je naveo ona "ionako ne bi radila" , te da je Maskov potez bio samo marketing. Predstavnici spasilaca su se zahvalili, ali su rekli da je podmornica neodgovarajuća za uslove u pećinama.

Dečaci i njihov trener tokom devet dana u pećini nisu imali šta da jedu dok ih nisu našli spasioci, i samo su pili kišnicu koja se slivala niz stene, prenosi Frans pres (AFP).

Svet slavi: Svi tajlandski dečaci spaseni! VIDEO

"Pili smo samo vodu", rekao je jedan od dečaka po imenu Te. Voda sa zidova pećine je bila čista, dodao je.

"Nisam imao snage. Pokušao sam da ne razmišljam o hrani da ne bih bio još više gladan", dodao je mlađi dečak Titan.

Jedan od dečaka 15-ogodišnji Pornčai Kamluan rekao je da su pokušali da prokopaju put iz pećine.

"Pokušali smo da iskopamo prolaz misleći da ne možemo samo da čekamo", rekao je on, a njihov 25-ogodišnji trener je rekao da je to bilo uzaludno.

Oni su ispričali da su mislili na svoje roditelje, a jedan je dodao da se plašio da se neće vratiti kući i zagrliti majku.

Jedan od dečaka objasnio je da su ušli u pećinu jer su hteli da je istraže. Kada su videli da voda nadolazi shvatili su da su zarobljeni.

"Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi znamo da plivamo i nije istina da ne znamo", rekao je dečak Ake i dodao da posle fudbala odlaze na plivanje.

Svi dečaci su se izvinili svojim roditeljima koje nisu obavestili da će ući u pećinu posle fudbalskog treninga.

Na Tajlandu ili u BiH - ne igrajte se u pećinama

"Znam da će me mama kazniti", rekao je jedan od njih upitan šta će se desiti kad ode kući.

Dečaci su rekli da su kada su ugledali ronioce osetili "trenutak čuda". Svi su izrazili žaljenje zbog ronioca koji je nastradao dok je ih spasavao. Prema rečima trenera, dečaci su osećali da su oni odgovorni za njegovu smrt i patnju njegove porodice.

Dečaci i njihov trener su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang, gde ih je ubrzo zarobila poplava. Nakon 10 dana su ih pronašli ronioci. Akcija spasavanja je trajala tri dana, a okončana je 10. jula.

Ostale vijesti