• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umičević: Neka ne bude rukometa, igraće se liga RS

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Marinko Umičević danas nije preuzeo dužnost predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske, a povodom toga, kao i najave promjene sjedišta RS BiH zajedno sa Vladimirom Brankovićem, Vojislavom Rađom govorio na konferenciji za medije.

 Umičević: Neka ne bude rukometa, igraće se liga RS Izvor: MONDO/Zoran Pajčin
Izvor: MONDO/Zoran Pajčin

Rukometni savez Republike Srpske je i dalje bez predsjednika.

Osnovini sud u Banjaluci je donio rješenje da je Skupština u Doboju na kojoj je Marinko Umičević dobio mandat predsjednika jedina legalna pa je primopredaja je trebala biti izvršena danas, ali do toga nije došlo.

Na sjednici u Doboju za predsjednika primopredajne komisije izabran je Vojislav Rađa, koji je istakao da je imao sastanak sa generalnim sekretarom Elvisom Jaćimovićem koji je rješenje suda dobio prošle sedmice i rekao da će obavijestiti predsjednika iz bivšeg saziva Zdravka Milićevića o toj odluci.

"Danas do primopredaje nije došlo, ali ja se nadam da ćemo to uspjeti naredne sedmice i da ćemo lijep način to okončati. Upravnom odboru je istekao mandat i oni nemaju oko čega da se očitavaju, jedini koji ima pravo da podnese žalbu je predsjednik iz prethodnog saziva koji je bio upisan u sudu kao ovlašteno lice, a to je gospodin Zdravko Milićević. Na njemu je da odluči da li će kupovati neko vrijeme ili ne. Generalni sekretar bi trebalo da zna ovu proceduru i da mu bude jasno ko ima pravo žalbe", rekao je Vojislav Rađa

Zdravko Milićević, predsjednik u prethodnom sazivu, je angažovao advokata koji ga zastupa u ovom postupku, jer je, nezvanično, rekao da ima zdravstvenih problema i da se ne može pojaviti na sjednici.

"Nadao sam se da ćemo danas izvršiti primopredaju pa da dođem ovdje sa lijepim vijestima, da spustimo tenzije i da počnemo raditi. Ipak, to se nije desilo, ali evo čekaćemo ovih 15 dana da se to okonča. Sud je odbio njihovo rješnje zato što su samostalno dopisali u statut da potpredsjednik skupštine ima pravo da sazove istu, ali bili su toliko naivni da su se nisu sjetili da originalni primjerak statuta postoji u sudu. Ja ću pokušati da krivično gonim ljude koji su ovo uradili jer je to kriminalna radnja i da te ljude odstranimo iz rukometa. Neko ko je spreman da dopisuje stvari u statut je spreman na sve", istakao je novoizabrani predsjednik RS RS Marinko Umičević i dodao.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

"Željeli smo da odmah formiramo UO, ali to još nije moguće. Ipak, radimo i dogovaramo se oko nekih stvari da ne bismo gubili previše vremena ali ništa ne možemo dok zvanično ne preuzmemo savez i uđemo u prostorije".

Umičević smatra je odlaganje primopredaje i najava sjednice Skupštine RS BiH na kojoj je glavna tema premještanje sjedišta saveza u Istočno Sarajevo sinhronizovano.

"Zatečen sam stanjem u rukometu i sportu. Najnovije je ovo što dolazi od RS BiH gdje oni najhitnije traže da se održi skupština saveza i da se izglasa da se sjedište prebaci u Istočno Sarajevo. Mi dok zvanično ne preuzmemo i ne pogledamo dokumentaciju nećemo ništa raditi. Ovo njihovo je samo kao da se prebaci poštansko sanduče u Republiku Srpsku, a da se nastavi raditi po svojim garažama jer su prostorije saveza blokirane", dodao je Umičević.

Po statutu RS BiH je nastao 2017. godine i Umičević postavlja pitanje, kako su nastali milionski dugovi.

"To isto treba da se provjeri, i da se ljudi lišavaju slobode i izvode pred sud jer kako su nastali milionski dugovi. Ovdje nema šta nema. Mislim, ovo jeste tjeranje vještica, ali neko mora ovo da pokrene u sportu. Mogu samo misliti šta je to u fudbalu, ako je ovako u rukometu".

Vladimir Branković, direktor RK Borac m:tel, ističe da su skoro svi klubovi u BiH sa kojima je bio u kontaktu protiv ove odluke.

"Kada bi to uradili, a zadržali trenutni koncept rada, mi bismo samo probleme stvarali na drugom mjestu. Sa tim ništa ne dobijamo. Borac je primjer koji je bio u višemilionskom dugu, a danas je to 250.000 maraka. Trenutno rukovodstvo RS BiH je to moglo da prepiše, da nađe novac za rad saveza ali oni ništa nisu uradili jer se eto čeka poreski broj. Sada hoće da prebace sjedište u Istočno Sarajevo, pa nećemo se valjda takvim stvarima baviti, to je kriminalno djelo. Pa nema smisla da se sad prebaci sjedište, otpišu dugovi, pređe se u novi savez na novom mjestu. Prvi na to ne pristajem", rekao je Branković.

Vojislav Rađa je na ovu temu dodao da je pravno moguće sjedište saveza u Republiku Srpsku, pošto su poreske uprave u RS I FBiH zasebne pravne jedinice i poreski sistem u RS bi dozvolio to soluciju.

"Tu se postavlja pitanje kako dalje funkcionisali, jer mi se ne možemo sakrivati od povjerilaca koji će u nekom budućem periodu pronaći način da naplate svoja potraživanja. Što se tiče skupštine, mi smo obavijestili generalnog sekretara i predsjednika da mi ne bojkotujemo rad već samo želimo da se radi po pravilima i po zakonu. Mi nećemo učestvovati na skupštinama gdje se kaže ako ne bude došao Vojislav ili Marinko i ne glasa ovako ili onako više neće biti rukometa. Ja rukomet sigurno više volim nego oni tamo i učestvovaćemo u skupštini u čiju pripremu smo bili uključeni".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Još jedan problem, oko kojeg su klubovi u BiH ujedinjeni, je podizanje kotizacije za takmičenje sa 4.500 na 16.000 KM i želja saveza da direktno isplaćuje zarade sudijama.

"Sada su nam dali nove propozicije takmičenja, iako to nije tema skupštine, u kojima stoji da kotizacija skaže sa 4.500 na 16.000 KM. Po nekoj računici kada se uključe muški i ženski klubovi, kao i registracija igrača, to izađe oko 400.000 maraka. Oni to traže kako bi oni plaćali sudije, a poreska čim vidi taj novac na računu odmah će ga zaplijeniti zbog dugova. To će nam ugroziti takmičenje, jer sudije neće doći da sude besplatno", rekao je Vladimir Branković i dodao.

"Ako sutra na skupštini ne bude 12 predstavnika iz Republike Srpske koji će glasati, ona se ne može održati. Iz svakog konstitutivnog naroda mora glasati po 12 predstavnika. Ovo nije samo naš stav, skoro svi klubovi su protiv ovoga i koliko ja znam skupština sutra neće imati kvorum".

Za kraj Marinko Umičević je istakao da prvenstvo nije ugroženo, pošto ima još dva mjeseca do početka i sve se može dogovoriti, ali ne po svaku cijenu.

"Igraće se liga Republike Srpske, šta je jedna godina ako će se popraviti stanje i krenuti raditi kako treba. Dug je 4-5 miliona maraka, niko ne zna ni kome su dužni", zaključio je Umičević.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kopre Nedri!

Naprijed Marinko jači si od Putina!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC