• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH: Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Vanraspravno vijeće Suda BiH utvrdilo je da ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj po presudi kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama

 Sud-BiH-Nema-uslova-za-izrucenje-Mamica-Hrvatskoj Izvor: MONDO/JOVAN TERZIĆ
Izvor: MONDO/JOVAN TERZIĆ

"Vanraspravno vijeće Suda BiH uvažilo je mišljenje sudije za prethodni postupak Suda BiH i donijelo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj", navodi agencija Hina, pozivajući se na dopis Suda BiH.

U pisanom saopštenju objašnjeno je da se, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, cijeli spis u slučaju Zdravko Mamić od 19. jula nalazi u nadležnosti žalbenog odjeljenja Suda BiH koje će donijeti konačnu odluku.

Odluka je uslijedila nakon što su u prethodnom postupku saslušani argumenti tužilaštva BiH, Mamića i njegove odbrane.

Na ročištu održanom ranije ove nedjelje, predstavnica tužilaštva BiH Gordana Bosiočić konstatovala je kako "Mamić ne može biti izručen s obzirom na to da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u novembru 2012. godine, a krivična djela za koja je on osuđen počinjena su prije tog razdoblja, pa bi izručenje u njegovom slučaju značilo retroaktivnu primjenu tog ugovora, što nije dopušteno".

Mamićev advokat Zdravko Rajić "s tim se u cjelosti saglasio", naglasivši kako "očekuje odluku koju je vanraspravno sudsko veće i donijelo" uz ocjenu da ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

I Mamić je na ročištu "imao samo riječi hvale za bosanskohercegovačko pravosuđe.

"Sviđa mi se stav tužilaštva da se štite i moja prava", rekao je Mamić i požalio se kako su mu "prava u Hrvatskoj bila ugrožena, pa je stoga pravdu potražio u svojoj drugoj državi".

Hrvatskoj ostaje mogućnost ustupanja cijelog slučaja pravosuđu BiH, odnosno slanja zahtjeva za sprovođenje presude ukoliko Mamić u Hrvatskoj bude pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH zahtjev za Mamićevo izručenje nakon što mu je sud u Osijeku u junu ove godine izrekao kaznu od šest i po godina zatvora zbog zloupotreba i nelegalnom izvlačenju oko 15 miliona evra iz Dinama.

Mamić je prije izricanja presude pobjegao u BiH, a za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC