"Ljigavci" pod lupom inspektora

Autor:

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upoznata je o povlačenju igračaka popularno nazvanih "ljigavci" sa tržišta nekih država EU, a u toku su provjere njihove dostupnosti na tržištu BiH.

0
A- A A+

Popularna igračka "ljigavac" našla se u žiži britanske javnosti nakon što su tamošnji kontrolori u osam od 11 uzoraka "ljigavca" pronašli nedozvoljeni nivo hemikalije bora koja je izuzetno toksična i opasna.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upoznata je preko sistema za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima Eu /RAPEKS/ sa povlačenjem igračaka "ljigavaca" sa tržišta EU zbog toga što predstavljaju hemijski rizik, javio je portal "Kliks".

"U toku su aktivnosti provjere dostupnosti `ljigavaca` na tržištu BiH kod poslovnog subjekta za kojeg postoje informacije da je uvoznik ovih proizvoda. U slučaju da se utvrdi da proizvodi koji se nalaze na tržištu BiH predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, Agencija će u saradnji sa nadležnim zdravstvenim i sanitarnim inspekcijama BiH entiteta i Brčko distrikta preduzeti odgovarajuće radnje u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti potrošača", saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Javnost će biti obaviještena o svim raspoloživim informacijama do kojih Agencija dođe u toku provjera na tržištu BiH, naglašavaju iz Agencije.

Agencija prevodi i objavljuje RAPEKS sedmične izvještaje na svojoj internet stranici, pa sedmični pregled sadrži informacije o proizvodu, rizicima i mjerama koje je preduzela država članica koja je obavijestila o nesigurnom proizvodu.

U BiH je ljigavac moguće kupiti posredstvom onlajn oglašivača po cijeni od dvije do četiri KM ili u pojedinim prodavnicama sa kineskom robom za isti iznos.

Tagovi:

Ostale vijesti