Kako žene u lošim vezama lažu sebe

Autor:

Nikad ne potcenjujte moć poricanja: Laži u koje se uljuljkuju žene koje su u toksičnim vezama.

Kaže se da je ljubav slepa… i ništa nije tačnije od te izreke kad je reč o ženama koje su u vezama ili brakovima u kojima ih partner emocionalno zlostavlja, kontroliše i manipuliše njima.

Često se žene u takvim vezama nađu u začaranom krugu poricanja, u kojem ih drži neprestano fokusiranje na lepša vremena, na trenutke u kojima je partner bio dobar i nežan, a ljubav "cvetala". Ili je bar tako izgledalo…

Nažalost, da bi se iz takve veze izašlo, neophodno je da žena sama sebi prizna da živi u iluzijama… A to je jedna od najtežih stvari u životu. Da priznamo sami sebi da smo toliko dugo živeli u zabludi i poricanju, ulažući toliko snage i ljubavi u pokušaje da popravimo stvari koje ne mogu biti popravljene…

Evo kako žene same sebe povređuju, lažima koje govore same sebi, i u koje, što je najtužnije, iskreno veruju…

"Ako bih samo uspela da mu pokažem koliko ga volim, on bi se promenio"

Duboko u sebi znate da ovo nije istina. Zato što on zna koliko ga volite. Samo ga nije briga. Jer se ne hrani vašom ljubavlju, hrani se vašim strahom, strepnjom i nesigurnošću. Hrani se samozadovoljstvom, svaki put kad uspe da vas ubedi da ste… ništa.

I zato će vas držati u stanju stalne strepnje, stalnog preispitivanja, igraće igrice i manipulisaće vama, isisavajući i poslednju trunku vašeg samopoštovanja.

A vaša ljubav samo održava u životu taj odnos koji je bukvalno kao maligno tkivo koje jede sve ono zdravo i dobro što je ostalo u vama, dok na kraju ne ostane ništa osim ljušture.

Neće se promeniti. Koliko god ga vi voleli. Skupite snagu, trebaće vam. I odlazite.

"Samo prolazi kroz težak period, biće bolje"

Kada? U sledećem životu? Ako ne možete više ni da se setite kad ste bili stvarno srećni i opušteni kad ste s njim, ako ne možete da se setite dana kad niste strepeli kad čujete ključ u bravi jer niste znali da li će ući dobre volje ili u sumračnom raspoloženju… Neće biti bolje. Nemojte se zavaravati.

"Ovo nije onaj čovek kojeg poznajem, nikad nije bio ovakav"

Da, to verovatno nije čovek kojeg (mislite da) poznajete. Problem je samo što je uvek bio takav, samo vi toga niste bili svesni. Jer, ljudi koji manipulišu drugima i hrane se tuđom tugom, oni koji misle da imaju pravo da kontrolišu svaku vašu misao i svaki potez, nikada to ne pokažu na početku veze.

Ali, vrlo je jednostavno.

Da li ga zanima kako se vi osećate?

Da li ikada pokaže empatiju ako je jasno da ste povređeni nečim što je rekao ili uradio?

Da li uopšte čuje, stvarno čuje ono što govorite, ili na svaki način pokušava da omalovaži vaša osećanja govoreći da je sve to samo "u vašoj glavi"?

Ako ste stigli dovde… Jasno vam je.

"Ne mogu da odustanem od njega"

Morate pokušati da razumete razliku između "odustati od nekoga koga volite" i činjenice da imate pravo da vam bude - dosta, piše YourTango.

To su dve vrlo različite stvari. A kad to shvatite, biće vam jasno još nešto, jako važno: ne postoji ništa na ovom svetu što "ne možete". Postoji samo ono što želite. Ili ne želite.

Neko ko vas ne poštuje, kome nije važno kako se osećate, ko nema samilosti… Ne zaslužuje više ni jedan dan vašeg života. Kad to prihvatite, vaše isceljenje može da počne.

Ovo znači da vas više ne voli

Evo čemu vas nauči slomljeno srce

Tagovi:

Ostale vijesti