• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte Miraitovu i Someiti (FOTO)

Autor mondo.rs

Predstavljene su zvanične maskote za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine

Više od šest i po miliona japanskih školaraca odabralo je krajem februara maskote za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine.

U izboru su pobedili futuristički likovi umetnika Rija Tanigučija iz Fukuoke.

Reč je o likovima koji podsećaju na mange, u kojima dominiraju lica sa krupnim očima. Plava maskota je za Olimpijske igre, a roze za Paraolimpijske igre.

One su i zvanično dobile imena. Maskota za Olimpijske igre u Tokiju nazvana je Miraitova, a za Paraolimpijske igre Someiti.

Miraitova je kombinacija japanskih reči za budućnost i večnost, a Someiti potiče iz popularne vrste pupoljaka trešnjinog cveta "Someijošino" i podseća na engleski izraz "so majti (so mighty) koji znači tako moćan.

"Ove maskote su vaši prijatelji, vi ste iz cele zemlje pomogli da se izaberu, verujem da je pet miliona dece pomoglo da se ovo izabere, a i ime smo zajedno odabrali, tako da Olimpijada pripada svima", rekao je na ceremoniji predsednik Tokijskog organizacionog komiteta za Olimpijadu 2020. Joširo Mori.

Umetnik koji je osmislio maskote rekao je su one spoj tradicionalne japanske vrednosti sa futurističkim izgledom, što je u osnovi i koncept Olimpijskih igara.

Olimpijske igre u Tokiju biće održaće se od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, a Paraolimpijske igre nakon toga - od 25. avgusta do 6. septembra 2020.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC