BRIFING: Jahte iz Lopara, Metalika na benzin

Autor:

Pročitajte pregled štampe za ponedjeljak, 23. jula...

BRIFING: Jahte iz Lopara, Metalika na benzin Foto: Mondo.ba

Građani više ne mogu da zarade na štednji

U BiH je prisutan drastičan pad kamatnih stopa na depozite – banke su se samo prije nekoliko godina takmičile koja će ponuditi veću kamatnu stopu na štednju, a danas nude minimalne kamate ili uopšte na daju prinose. Tako su u šest godina prosječne kamatne stope, po podacima Centralne banke BiH, na oročenu štednju u KM valuti do godinu dana smanjene za čak 88 odsto. Drugim riječima, onaj ko oroči štednju na godinu dana od banke će da dobije na to još 0,246 odsto, dok je prije šest godina u tom slučaju mogao u prosjeku da dobije zaradu od 2,079 odsto, piše „EuroBlic“.

Obnova pavoslavne crkve u Jajcu

Počela je obnova pravoslavne crkve Presvete Bogorodice u Jajcu, piše „Dnevni Avaz“. Rekonstrukcija objekta se radi u skladu sa glavnim projektom firmi „Urbing“ Sarajevo i „Arhi Plis“ Mostara, a radove izvodi firma Marušić. Osim vjernika, izgradnju crkve je podržala Opština Jajce i Medžlis Islamske zajednice Jajce. Crkva je srušena 1992. godine, a u januaru 2004. proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Tri-četiri vjenčanja godišnje u Ljubiji

Malo rudarsko mjesto Ljubija, u sjeverozapadnom dijelu RS, koje je nekada bilo centar svih dešavanja u bivšoj državi i koje je hranilo stotine hiljada ljudi, danas propada i pretvara se u ruševine, a njeno stanovništvo jedino u ponovnom pokretanju rada u ovom rudniku vidi nadu u bolje sutra, pišu „Nezavisne novine“. Slavoljub Knežević, pravoslavni sveštenik u Ljubiji, kaže da je došao na službu u ovo mjesto prije devet mjeseci te da je dolaskom zatekao mirno rudničko mjesto koje je zastalo, kao i da su vidljivi tragovi ranijeg perioda. "Krštenja godišnje imamo oko 20, opela do 30, a vjenčanja je najmanje i njih bude tri-četiri jer nema mladih. U mjesto se isplati ulagati, mirno je za život iako je duhovno i materijalno zaboravljeno te vjerujem da će doći bolji dani", rekao je Knežević i apelovao na sve one koji mogu da pomognu ovom kraju.

Luksuzne jahte 'made in' Lopare

U omalenom podmajevičkom selu Smiljevac kod Lopara, na imanju Gorana Gajića, jedna porodična firma pravi jahte i čamce od poliestera za poznatu austrijsku kompaniju „Sunbeam Yachts“. Preduzeće „Smiljevac prom“ još od 2004. godine uspješno sarađuje sa ovom renomiranom kompanijom iz Salcburga, koja se specijalizovala za proizvodnju luksuznih jahti i jedrenjaka za zahtjevno inostrano tržište. Cijena jahti, čija proizvodnja započinje u ovom podmajevičkom seocetu, a završna obrada se obavlja u Austriji, kreće se oko 70.000 evra, piše „Glas Srpske“.

Kako se tokom rata slušala Metalika

Poznati muzičar, ton-majstor i muzički producent Ninoslav Tiki Dobrijević u razgovoru za časopis „Talas“ ispričao je kako je u periodu ’92 i ’93 u Sanskom Mostu otkrio hevi metal, nakon što mu je otac iz Beograda donio kasetu na kojoj je bio “Black” album grupe Metalika: “Bez dileme, mislim da je to album koji sam najviše slušao i svirao u cijelom životu. Pošto su tokom rata bile restrikcije struje, mi smo kao klinci sjedili u autu, kupovali gorivo na litru, samo da bi auto radio i napunio akumulator i da bismo onda na auto-kasetofonu slušali Metaliku do besvijesti. I mislim da je to prvi put da mi se zvuk zapetljao u glavu, da ga nisam mogao izbaciti iz ušiju, čak i kada nisam slušao taj album. Istina je da ja i dan-danas kada, recimo, stanem iza miksete, čujem njegov zvuk, a to je teško racionalno objasniti…”

Tagovi:

Ostale vijesti