• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton pomilovan, navijači besni

Autor mondo.rs

FIA nije kaznila Britanca ni tokom trke, ni po njenom završetku. Navijači Ferarija, ali i ostalih timova, ljuti su zbog tretmana koji ima svetski šampion.

Ni tokom trke, ni nakon trke.

Sudije dramatične Velike nagrade Nemačke, trke Formule 1 vožene u nedelju na Hokenhajmringu, pomilovale su prvoplasiranog, vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i izazvale nezadovoljstvo pre svih fanova Ferarija, a potom i ostalih timova u karavanu.

Hamilton se u presudnim trenucima trke, nakon odluke da ne posluša poziv ekipe i uđe u boks, vratio na stazu preko travnatog dela koji razdvaja ciljni pravac i ulazak u pit, čime je sačuvao lidersku poziciju u vožnji iza "sejtfi kara" i, ispostavilo se, zabeležio pobedu u preostalih desetak krugova voženih kada je kiša već bila prestala.

Ovo očigledno kršenje pravila nije sankcionisano u finišu trke, pa se Britanac popeo na pobedničko postolje iako je startovao kao 14, kaznivši velike greške Ferarija i svog rivala Sebastijana Fetela. Kazna nije usledila ni nakon što je ceremonija održana, već je aktuelnom šampionu upućena - opomena.

Sudije nisu odmah razmatrale situaciju, već su više od sata po završetku trke pozvali Hamiltona i predstavnike Mercedesa da objasne zbog čega je engleski vozač odustao od planiranog zaustavljanja u boksu.

Direktor trka Međunarodne automobilske federacije (FIA) Čarli Vajting objasnio je zbog čega sudije nisu počele istragu odmah po završetku trke.

"Potrebno je malo vremena kako biste bili sigurni da imate dobar razlog za pozivanje ekipe. Želeli smo da sačekamo kraj i analiziramo, pošto se to dogodilo u završnici trke i uz svu tu kišu, grmljavinu i sve ostalo, sačekali smo da se sve smiri, a sudije su odlučile da treba da razgovaraju sa ekipom", rekao je Vajting koji nije u sudijskoj komisiji, preneo je Skaj.

On je naveo da Mercedesov rival Ferari nije uložio protest zbog incidenta.

Upitan da li prelazak linije koja vodi u boks donosi određenu kaznu, Vajting je rekao: "Mislim da ne postoji konkretan presedan".

"Kimi (Raikonen) je pre nekoliko godina u Bakuu dobio kaznu od pet sekundi, ali to je bilo drugačije u datoj situaciji", naveo je Vajting.

Sudije su navele da su posle pregleda video i audio snimka, razgovora sa vozačem bolida broj 44 (Luisom Hamiltonom) i predstavnicima ekipe, odlučile da upozore Hamiltona.

"Jasno je da je došlo do povrede pravila, vozač je očigledno prešao liniju odvajanja ulaska u boks. Prilikom odluke o kazni uzeli smo u obzir olakšavajuće faktore, među kojima i to da su vozač i ekipa otvoreno priznali grešku i činjenicu da je došlo do zabune u timu da li da ostane na stazi ili da uđe u boks, a to je dovelo do povrede pravila", navodi se u saopštenju.

Takođe, olakšavajuća okolnost je i to što se incident dogodio tokom "sejfti kara" na stazi i u to vreme nije bilo opasnosti po drugog vozača, a promena pravca izvedena je na bezbedan način.

"Uzimajući sve u obzir, smatramo da bi u ovoj situaciji odgovarajuća kazna za povredu pravila bila opomena", navele su sudije.

Hamilton je posle 66. pobede u karijeri preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC