Odlazak legende japanskog filma u 101. godini!

Autor:

Pamtite njegove kultne filmove kao što su "Rašomon", "Sedam samuraja", "Skrivena tvrđava"...

Šinobu Hašimoto, scenarista kultnih japanskih filmova preminuo je u 101. godini!

Hašimoto je napisao oko 80 scenarija, ali je svakako najpoznatiji među njima "Rašomon", dobitnik Zlatnog lava u Veneciji 1951. godine.

Hašimoto se možda ne bi ni oprobao kao pisac, da nije čak četiri godine proveo u bolnici za ratne veterane nakon što je oboleo od tuberkuloze. U bolničkoj postelji listao je časopise, kada je naišao na uzorak scenarija i odlučio da pokuša i sam da napiše jedan.

Adaptirao je kratku priču "U voćnjaku" Rjunosuke Akutagave, i taj scenario "zapao" je za oko velikog Kurosave. Zajedno, Akira Kurosava i nepoznati mladi scenarista proširili su tu priču i dodali i "Rašomon" istog autora, time napravivši film koji je u svetu proslavio japansku kinematografiju. Ne samo što je priča o četiri različite "perspektive" slučaja silovanja i ubistva postala kultni film, već je i sam naslov postao sinonim za diskutabilnost verodostojnosti subjektivnog sećanja.

Masaki Kobajaši i Hašimoto sarađivali su na filmovima "Harakiri" i "Pobuna samuraja", a scenarista je tri filma i režirao.

Sa Kurosavom je radio i "Sedam samuraja", koji je dobio američki rimejk "Sedam veličanstvenih", ali i "Skrivenu tvrđavu", film koji je delom inspirisao serijal "Ratovi zvezda" Džorža Lukasa.

Ostale vijesti