Banjalučanin pronašao tartuf kapitalac FOTO/VIDEO

Zoran Davidović iz Bronzanog Majdana kod Banjaluke nedavno je pronašao rekordan primjerak crnog tatrufa težine oko 500 grama.

1
A- A A+

Ovaj strastveni gljivar o kom smo već pisali rekao je za naš portal da je svoj ljetni tartuf kapitalac (Tuber aestivum) pronašao u blizini Bronzanog Majdana.

"Sezona ovih vrsta tartufa je od maja decembra. Mogu se pronaći na južnim padinama gdje je krečnjak i pH vrijednost zemljišta između 7 i 8", rekao nam je Davidović i istakao da je veće primjerke ovih gljiva teže pronaći jer ih jedu divlje životinje.

"Surfajući internetom saznao sam da se veći primjerci mogu pronaći u Italiji, dok na našim prostorima niko nije pronašao tartuf teži od 300 i 400 grama", istakao je Davidović.

Da li ste znali: Tartufa ima i u Banjaluci!

Izvor: Zoran Davidović za mondo.ba

Davidović se gljivarstvom bavi već desetak godina, a tartufe pronalazi uz pomoć pasa koje sam obučava. Tartufe je pronalazio i u Banjaluci, a po njegoviom riječima ima ih i na Kozari, kod Novog Grada, oko rijeke Save kod Gradiške, Bijeljine, kao i u okolini Sarajeva.

"Volio bih da se osnuje udruženje kako bi se borili za naša prava i populizaciju ovih gljiva. Mnogo šumskih stabala se siječe, a samim tim uništavaju se i tartufi", rekao nam je Davidović, "lovac" na gljive poznate po afrodozijačkim svojstvima.

Viiše o ovom gljivaru čitajte OVDJE.

Ostale vijesti