• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žena koja je naučila Amerikanke da ojkaju (VIDEO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Sa svjetski poznatom umjetnicom Svetlanom Spajić, uoči njenog gostovanja na Zelenkovac Jazz festu u subotu 28. jula, pričali smo o ojkanju, njenoj saradnji sa američkim i njemačkim muzičarima, albumu "Serbian War Songs"...

Svetlana Spajić izuzetno je cijenjena umjetnica i etno pjevačica, koja je još od 1990-ih godina, samostalno i kroz brojne muzičke projekte, posvećena njegovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu od starih izvornih pjevača.

Poznata je po saradnji sa svjetskim umjetničkim "imenima" poput Marine Abramović i Roberta Vilsona, a prošle godine sa berlinskim orkestrom klasične muzike Zeitkratzer snimila je album "Serbian War Songs", koji je snažno odjeknuo u muzičkom svijetu i već sada ima svojevrsni kultni status.

"Pjevačka družina Svetlane Spajić" naziv je vokalne grupe sa kojim najčešće nastupa, a repertoar ovog ženskog sastava čine stare pjesme iz svih srpskih krajeva - "od Kninske do Negotinske Krajine" i obuhvata ojkače iz Dalmacije i Potkozarja, potresalice iz Bosanske Krajine, hercegovačke gange, zlatiborske kajde, kantalice iz Podrinja, starinske balade sa Kosova i Metohije i istočne Srbije...

Sa beogradskim sastavom The Cyclist Conspiracy Svetlana Sapajić gostuje u subotu 28. jula na mađunarodnom Jazz festu na Zelenkovcu kod Mrkonjić Grada, što će biti jedinstvena prilika publici iz banjalučkog regiona da se upozna sa muzikom ovog odličnog sastava i njihove izuzetne pjevačice.

Na početku razgovora za portal Mondo.ba Svetlana Spajić nam je rekla da prvi put dolazi u Zelenkovac, ali da za ovaj festival zna godinama "od prijatelja koji ga opisuju ga kao mitsko mjesto".

Interesovalo nas je kako je došlo do saradnje sa grupom The Cyclist Conspiracy, čija muzika na prvo slušanje djeluje kao nevjerovatan spoj džeza, roka i etna...

"Upoznala sam se sa Nikolom Uroševićem na jednom od čuvenih predavanja Mićuna Ristića, o rebetiku. Jedno gostovanje na njihovom koncertu ubrzo je preraslo u trajno članstvo u bendu, od aprila prošle godine. Upravo činjenica da se ne radi o spoju roka i džeza i etna već o samosvojnoj originalnoj poetici koju Nikola generiše, a koja nadilazi žanrovske odrednice, motivisala me je da se trajno priključim bendu. Beskrajno uživam na probama i zvuku koji nas prenosi u daleke, čežnjive svjetove. Mislim da je to ono što i publika osjeća, tu izuzetnost sastava The Cyclist Conspiracy", kaže Svetlana Spajić.

...
Izvor: Misko4/YouTube

Područje gdje je smješten Zelenkovac jedno je od "izvorišta" ojkače i ojkanja, drevnog načina pjevanja koju izvodi i Svetlana Spajić. Interesovalo nas je kako objašnjava tu veliku "vitalnost" ojkače, koja se pjeva od davnina pa do danas, i kako strana publika reaguje na ojkanje.

"Ojkača je širok pojam i u različitim krajevima i vremenskim periodima podrazumijeva različite pjevačke tradicionalne oblike. Starinske 'potresalice' i druge drevne forme od Mrkonjića koje pjevam zapravo su iščezle. Krajišnici uglavnom sada pjevaju 'na bas', starinska ojkača sačuvala se u Potkozarju, ali to je drugačije pjevanje od onog koje je bilo u okolini Mrkonjić Grada.

Sve stare forme pjevanja iz Bosanske Krajine uistinu izazivaju fascinaciju kod inostrane publike", kaže Svetlana Spajić.

U jednom ranijem intervjju ova cijenjena pjevačica je rekla da je ojkalica "prije svega pogled na svijet, etički stav, jedinstven univerzum simbola i značenja". Interesovalo nas je kakav je to pogled na svijet i koje su njegove karaktristike.

"Da bi se to razumjelo mora da se živi i pjeva sa narodom, individualni napor i ličnost afirmiše se jedino kroz zajednicu i povezanost sa njom. To je dosta drugačije od onoga kako mi danas živimo i razumemo svjet, mislimo da se sve vrti oko nas, a nije tako, naravno", kaže Svetlana Spajić.

Naučila Amerikanke ojkanju!

Spajićeva često boravi u Kaliforniji, SAD, gdje u Mendosino Balkan Folk kampu vodi radionicu srpskog tradicionalnog pjevanja. Zanimljvo je da je prije nekoliko godina članice američkog hora Kitka naučila ojkanju na srpskom, ali i na engleskom jeziku!

"U SAD-u sam bila i ove, a i prošle godine. Saradnja sa Kitkama, naravno, nastavila se, one pjevaju srpske tradicionalne pjesme bolje od većine novoformiranih pjevačkih grupa za tradicionalno pjevanje kod nas. Tradicionalno pjevanje traži veliku posvećenost, strpljenje i rad, a Kitke su u tome nenadmašne. Krajnji rezultat jesu izvedbe koje ostavljaju i izvorne pjevače bez daha.

Ta grupa njeguje polifono pjevanje sa Balkana i iz Istočne Evrope skoro četrdeset godina, imaju kontinuitet i kolektivno iskustvo rada sa desetinama vodećih pjevača iz Gruzije, Bugarske, Rusije, Ukrajine, Grčke. Ja sam tu za srpski repertoar", priča ova 47-godišnja umjetnica rodom iz Loznice.

Poslušajte kako ojkaju Svetlana Spajić i američki hor Kitka...

...
Izvor: Davor Prodanović/YouTube

Serbian War Songs

Prošle godine u saradnji sa berlinskim orkestrom klasične muzike Zeitkratzer Spajićeva je snimila fascinantan album "Serbian War Songs". Interesovalo nas je kako je došlo do te saradnje i kako je svjetska publika uživo reagovala na izvedbe starih srpskih pjesama iz perioda Prvog svjetskog rata.

"Saradnja sa sastavom Zeitkratzer počela je 2014. godine, pozvali su me da pjevam u okviru njihovog projekta Zeitkratzer Songs, na festivalima nove i improvizovane muzike. Pjesme iz Prvog svjetskog rata bile su u mojim folderima pohranjivane, stvarane, re-kreirane prethodnih petnaestak godina i samo su čekale pravi trenutak da ožive.

Zeitkratzer je sastav koji ne narušava prirodni napon i dramu pjesama koje je ispjevao naš narod. To se vidjelo i u načinu na koji je Obrad Milić guslio 'Atentat u Sarajevu' potpuno srođeno sa Zeitkratzerima. Publika je sa koncerata izlazila potresena, mnogi su plakali.

Album je audio zapis nastupa u berlinskom HKW-u u januaru 2016. godine. Dobio je nebrojeno mnogo hvalospjeva i pozitivnih recenzija, uključujući i onu u britanskom The Wire. Moglo bi se reći da već sada uživa kultni status, a proglašen je i za najbolji album improvizacijske muzike u ex-Yu za 2017. godinu", kaže Svetlana Spajić.

...
Izvor: tussive/YouTube

Na kraju razgovora za MONDO, zamolili smo ovu vanserijsku pjevačicu i umjetnicu da nam kaže šta za nju intimno predstavlja muzika. Ona nam je kratko odgovorila:

"Muzika je za mene povezanost u ljubavi Boga i čovjeka..."

Vjerujemo Svetlani svaku riječ i sa nestrpljenjem čekamo nastup u narednu subotu u Zelenkovcu!

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop