Škole u Srpskoj (ne)prijatelji zdrave ishrane

Ishranu po novom pravilniku djeca u predškolskim ustanovama Srpske imaju skoro dvije godine, ali je problem što polaskom u školu sva priča zdravoj prehrani pada u vodu.

1
A- A A+
pomfrit, brza hrana Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Naime, iako je preporukama Svjetske zdravstvene organizacije još 2016. godine pokrenuta inicijativa za implementaciju programa Škola/predškolska ustanova - "Prijatelj pravilne prehrane", taj sistem u školama Srpske nije zaživio.

Predškolske ustanove u RS su prihvatile ovaj program te u novembru 2016. godine izmijenile jelovnike i uskladile sa preporukama stručnjaka. Novi pravilnik, izrađen u skladu sa preporukama Svjetske zdravstene organizacije, podrazumijeva ishranu zasnovanu na što više voća i povrća, sa ciljem spriječavanja i prevencije preuhranjenosti kod djece.

Roditelji kao najveći problem ističu što se djeca u vrtićima hrane zdravo, a kad krenu u školu više niko ne vodi računa o tome. Ističu da su djeci u školama, pored pice, pite i ostalih peciva dostupne i grickalice poput smokija, čipsa, čokolade…

Jelena S., majka šestogodišnjih blizanaca kaže da ne vidi svrhu u tome što djeca u vrtićima imaju raznovrsnu i zdravu hranu, dok u školama to nije slučaj.

„Djeca mi ove godine polaze u prvi razred, a od majki čija djeca već idu u školu sam čula da u školskim objektima prodaju sve i svašta. Pitam se onda čemu su još u vrtićima djeci mijenjali ishranu, kada po polasku u školu to sve pada u vodu“, rekla nam je Jelena S. dodajući da su njenih dvoje djece u vrtiću vrlo dobro prihvatili izmjene jelovnika.

Zašto škole u Srpskoj još uvijek nisu „prijatelji pravilne prehrane“, iako su to preporučili i SZO, Unicef kao i brojne druge organizacije, pitali smo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, gdje su nam rekli da je zdrav obrok i organizovana prehrana u školi obezbjeđena samo učenicima koji borave u produženom boravku.

„Uputstvom o organizovanju proširenog programa propisano je da će učenicima, čiji roditelji potpišu ugovor sa uključenom ishranom, škola u skladu sa normativima i principima zdrave ishrane putem izbora dobavljača osigurati jedan topli obrok i užinu“, rekla je za MONDO Branka Rogač, portparol ovog ministarstva.

Iz Ministarstva još navode kako su odluke o iznajmljivanju školskih prostora, pa i za potrebe prodavnica, u nadležnosti školskih odbora.

„Uputstvom o izdavanju i načinu plaćanja školskog prostora propisan je način izdavanja školskog prostora i škola može izdati školski prostor u skladu sa propisanim uslovima“, kaže Rogačeva.

Da li će i kada školarci imati zdravu ishranu u školama niko ne zna, iako su i u Ministarstvu prosvjete i kulture saglasni da bi to bilo značajno.

Godinu nakon zakona: Jedu li djeca zdravije?

„Sigurno je da bi organizovana ishrana u školama u skladu za savremenim standardima i normativima uravnotežene ishrane, a sa kojima je usklađen Pravilnik o  uslovima i načinu ostvarivanja ishrane, njege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi, bile od velikog značaja za pravilnu ishranu učenika za vrijeme boravka u školi, ali to nije moguće organizovati po svaku cijenu već pod odgovarajućim uslovima i po utvrđenim standardima“, zaključak je resornog ministarstva.

Ostale vijesti