• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook sunovrat: Pad od 150 milijardi dolara

Autor mondo.rs

Zbog skandala sa proneverom podataka korisnika, nove EU regulative i loše poslovne politike opao broj aktivnih korisnika, a Facebook je promašio sve zadate poslovne ciljeve za proteklo tromesečje.

 Facebook sunovrat: Pad od 150 milijardi dolara Izvor: MONDO portal/Mario Milojević

Cena akcija Facebook mreže pala je u četvrtak (26. jul) u roku od dva sata trgovanja za 24 odsto, zbrisavši 150 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kompanije.

Na sunovrat cene akcija uticalo je saopštenje menadžmenta Facebook-a da će profitna marža padati u narednih nekoliko godina zbog troškova poboljšanja zaštite privatnosti, ali i slabije aktivnosti korisnika na najvećim tržištima za oglašavanje, prenosi agencija Rojters.

Rezultati za drugo tromesečje su prvi nagoveštaj "ceha" koji će Facebook platiti zbog novog evropskog zakona o privatnosti (GDPR), ali i zbog niza skandala vezanih za privatnost, uključujući i onaj sa ustupanjem ličnih podataka korisnika Kembridž Analitici, radi uticanja na glasače na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Operativna marža, koja je u drugom kvartalu pala na 44 odsto sa nivoa od 47 odsto iz istog perioda prethodne godine, nastaviće da tone u narednih više od dve godine na  30-ak procenata, naveo je glavni finansijski direktor mreže, Dejvid Vehner, u poruci investitorima.

Prema izveštaju o poslovanju, prihodi Facebook kompanije su u drugom kvartalu porasli za 42 odsto, najsporijim tempom u gotovo tri godine, i iznosili su 13.2 milijarde dolara u odnosu na 9.3 milijarde u uporednom lanjskom tromesečju. Vehner je naveo da se u ostatku godine očekuje da će prihodi rasti po stopi od 30 procenata.

Broj dnevno aktivnih korisnika Facebook društvene mreže u Evropi opao je za 3.0 miliona usled nove regulative. Na kraju juna, Facebook je imao 2.5 milijardi aktivnih korisnika mesečno, što je 11 posto više nego godinu dana ranije, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS